Учени: Какво да правим, когато въздухът е много замърсен


Учени: Какво да правим, когато въздухът е много замърсен
Снимка: БГНЕС

Макар че всяка година по това време очакваме коледен сняг, все по-често вместо него получаваме силно замърсен въздух и гъста мъгла. И въпреки че изглежда страшно и неприятно, това далеч не е най-големият проблем, предвид сериозните последици, които може да има за здравето ни. Лошият въздух далеч не е проблем само в България, а в редица страни по света.

Вижте още: НАСА планира да изготви 3D карта на Млечния път

Днес ви представяме съвети на учените какво да правим, когато въздухът вместо с коледно настроение, е наситен с фини прахови частици.

Избягвайте ходенето пеша по време на пиковото замърсяване

Известно е, че най-високата концентрация на вредните прахови частици е в ранните сутрешни часове и вечер. Затова избягвайте разходките и всякакви дейности навън по това време. Следете концентрацията на замърсен въздух в съответните приложения и уебсайтове, които показват горещите точки. 

Как да предпазим дома си от замърсения въздух навън?

Пречиствател на въздуха у дома е чудесна идея, но е важно да изберете този, който е най-добър срещу замърсяване, а това не е никак малка инвестиция.

Разбира се, че трябва да проветряваме апартаментите, дори когато навън има смог. Най-добре е да направите кратко течение и да се отдалечите от прякото влияние на въздуха в този момент.

Вижте още: Ето кога идва астрономическата зима

Трябва ли да се носят маски навън?

Маски не могат напълно да предотвратят навлизането на фини прахови частици в дихателните пътища, но те са вид механична бариера. Много е важно маската да е суха. Тя не трябва да е мокра, защото няма да е ефективна.

Уязвимите групи към замърсения въздух

Според учените най-внимателни в дните с високи нива на фини прахови частици във въздуха трябва да бъдат  астматици, пациенти с хронична обструктивна белодробна болест, хора със сърдечно-съдови заболявания и бременни жени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама