Ето защо НЕ трябва да консумирате алкохол по време на бременност


Ето защо НЕ трябва да консумирате алкохол по време на бременност
Снимка: iStock

Когато жената е бременна, тя трябва да води здравословен начин на живот и да се откаже от някои неща. Едно от тях е алкохолът. Европейски медици откриха първото доказателство, че дори минимална консумация на алкохол през бременността води до появата на структурни аномалии в развиващия се мозък на бебето, съобщава Американското дружество по радиология (RSNA).

Изследването сред 24 жени, седем от които консумират алкохол по-малко от веднъж седмично установява с помощта на високочувствителен ЯМР значителни промени в структурата на темпоралните лобове и горната темпорална бразда в мозъка на плода — казва Патрик Киенаст от Медицинския университет във Виена.

Злоупотребата с алкохол по време на бременност води до развитието на т. нар. фетален алкохолен синдром, набор от патологии във вътре-маточното развитие на детето, които оказват негативно въздействие върху целия му по-нататъшен живот. Подобни усложнения засягат около 1-5% от новородените в повечето западни държави и значително по-голям процент в развиващите се страни.

Авторите на настоящото изследване са се заинтересували как малките дози алкохол влияят върху развитието на мозъка на нероденото дете и на плода като цяло. За да получат тази информация, учените са анализирали голям брой научни статии, чиито автори са изследвали здравето на бременните жени и техните бебета. Изследователите също така са взели предвид количеството алкохол, което участничките са консумирали по време на износването на плода.

Учените са успяват да идентифицират общо 24 случая, в които употребата на алкохол по един или друг начин влияе на състоянието на плода в ранните и късните етапи на бременността. Лекарите използват получената информация, за да проучат как обичайното количество алкохол, консумирано от жените, се отразява на състоянието на мозъка на бебето. За целта те анализира изображения от ЯМР, получени от техни колеги при изследване на плода.

Направеният анализ е показа, че дори малки дози алкохол имат забележим ефект върху структурата на мозъка на плода. По-специално, учените отчитат аномалии в структурата на темпоралните лобове и горната темпорална бразда на мозъка на плода при седем участнички в проучването, които пият по-малко от единица алкохол седмично. Изследователите установяват, че употребата на алкохол е свързана с общо забавяне на развитието на мозъка у децата, както и с късното начало на образуване на миелиновата обвивка на невроните. Тя играе ключова роля в предаването на сигнали между нервните клетки и защитата на невроните окончания от увреждане. Алкохолът забавя и образуването на извивки и променя цялостната структура на мозъка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама