Защо имаме мъдреци и нужни ли са ни изобщо?


Защо имаме мъдреци и нужни ли са ни изобщо?
Снимка: Expert.bg

Някога чудили ли сте се защо имаме мъдреци? Тези зъби в задната част на нашата челюст може да изглеждат като неудобство, но всъщност са били наистина необходими на нашите ранни предци. Днес ще проучим историята на мъдреците, кога обикновено се появяват и защо някои хора се раждат без тях.

Защо хората имат мъдреци?

Скрити в най-отдалечения ъгъл на челюстта ви се намират вашите мъдреци. И подобно на другите кътници, те помагат за смилането на храната за по-лесно преглъщане и храносмилане.

Мъдреците са били нужни на пещерния човек, който се е хранил с много ядки, корени и сурово месо. Тъй като не са усъвършенствали готвенето, ранните хора са имали нужда от ефикасен начин за смачкване на храната, преди да я погълнат. Широките им челюсти имали възможност да „приютят“ допълнителния набор от зъби отзад, така че не било проблем.

Вижте още: Полезно: Как да познавате качествената паста

В наши дни хората всъщност не се нуждаят от трети кътници. С веоковете сме разбработили множество техники за улесняване на дъвченето на храната. С различни процеси на готвене и прибори за рязане на парчета с размер на хапка, вече нямаме много полза от мъдреците.

Реално погледнато, спокойно можем да кажем, че това е остаряла структура, подобно на вашия апендикс, която вече не функционира.

Защо някои хора се раждат без мъдреци?

Не всеки има мъдреци. Около 25% от хората имат от 1 до 3 мъдреца, докато около 35% нямат нито един. Някои експерти смятат, че тъй като нашите челюсти обикновено са твърде малки, за да направят достатъчно място на мъдреците, ние еволюираме така, че да ги елиминираме. И при тази скорост мъдреците могат да изчезнат напълно в бъдеще.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама