Какво се случва, ако НЕ миете зъбите си само един ден?


Какво се случва, ако НЕ миете зъбите си само един ден?
Снимка: iStock

Миенето на зъбите е изключително важен хигиенен навик. Зъболекарите казват, че 24 часа е максималният период, за който можете да ги оставите неизмити в изключителни случаи, но последствията можете да забележите веднага след този ден.

Вижте още: Трикове как да приемате всяка храна, за да контролирате кръвната захар

За повечето хора миенето на зъбите е хигиенен навик, който се приема за даденост, два пъти на ден. Проучване обаче разкрива колко хора всъщност не го правят.

Докато над две трети от жените мият зъбите си поне два пъти на ден, само половината от мъжете казват, че посягат към четката за зъби толкова често. Д-р Рона Ескандер, която е зъболекар обясни последствията от немиенето на зъбите пред The Sun.

„След 24 часа, в които не сте мили зъбите си натрупването на плака става значително, увеличавайки риска от орални проблеми“, подчертава тя.

Всички забравяме да мием зъбите си от време на време и двете ви „сесии“ на миене са важни, но според д-р Ешандър, ако трябва да избирате, немиенето вечер е малко по-лошо от пропускането сутрин.

"По време на сън производството на слюнка намалява, което позволява на бактериите да се размножават по-бързо. Миенето на зъбите преди лягане помага да се премахнат частиците храна и бактериите, които могат да доведат до кариес през нощта", казва тя.

Сред последствията, които може да забележите, ако не миете зъбите си само за един ден, са:

Плаката се натрупва в рамките на часове

Пропускането на четкането означава, че бактериите в устата ви се хранят с частици храна и произвеждат киселина.

Плаката е лепкав слой от бактерии, който може да доведе до кариес и заболяване на венците.

С течение на времето може да се образува зъбен камък – втвърдената зъбна плака, която може да бъде отстранена само от зъболекар. В допълнение към четкането, почистването с конец може да помогне за предпазване на всяка част от вашите зъби от плака.

Лош дъх

Бактериите в устата ви отделят миризливи съединения, когато разграждат хранителни частици, причинявайки лош дъх.

Зъболекарят добавя, че поддържането на добра устна хигиена и хидратацията може да помогне за предотвратяване на лошия дъх.

Вижте още: Неподозирани симптоми, които показват дефицит на желязо в тялото ви

Зъбите пожълтяват

Искате ли да имате перлено бели зъби? Не пропускайте да ги миете, тъй като петната могат да се натрупат само за един ден. Петната от храна и напитки могат да варират в зависимост от фактори като здравето на зъбния емайл и оралната хигиена. Като цяло оцветяването може да се появи веднага с храни и напитки като червено вино, кафе, чай, горски плодове и тъмни газирани напитки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама