Трикове как да приемате всяка храна, за да контролирате кръвната захар


Трикове как да приемате всяка храна, за да контролирате кръвната захар
Снимка: iStock/Guliver

Френският биохимик Джеси Иншауспе и награденият диетолог Ловнит Барта разкриват последователността на приема на храна, която ще ви помогне да контролирате нивата на кръвната захар.

Вижте още: Чувствате ли се зле след секс? Тези два симптома не трябва да се пренебрегват

Правилното комбиниране на храните, което означава получаване на достатъчно зеленчуци, протеини и здравословни мазнини, понякога може да бъде достатъчно стресиращо само по себе си, особено когато сте нов в света на балансираното хранене. Сега обаче специалистите добавят още една важна характеристика – редът на приема на храната от чинията.

Въпреки че бяхме убедени, че преди всичко е важно половината от чинията да бъде заета от зеленчуци, една четвърт от протеини, а останалата част от въглехидрати, сега става ясно, че ключов е редът, който трябва да ги ядем.

Специалистите в тази област твърдят, че ако обърнем внимание на толкова важното разпределение на храненията, можем значително да намалим ненужните похапвания след хранене, прекалените десерти и дори да повлияем на симптомите на поликистозни яйчници.

Важен фактор е твърдението, че редът на хранене влияе върху нивата на кръвната захар, тоест това, което ядете преди нещо друго, може значително да повиши нивата на кръвната захар в сравнение с препоръчания ред.

Френският биохимик и един от най-четените автори на списание „Ню Йорк Таймс“ Джеси Инчауспе излага следния план: „Първо зеленчуците, след това протеини и мазнини и накрая въглехидрати и захари."

Основната причина е, че зеленчуците съдържат фибри и когато фибрите за първи път достигнат стомашно-чревната система, те имат време да направят нещо невероятно, нещо като трансформация. Фибрите се развиват върху чревната стена, образувайки защитен слой. Тази мрежа остава стабилна за няколко часа и предотвратява твърде бързото усвояване на захарите, които приемаме по време на хранене“, обясни тя.

Вижте още: Неподозирани здравословни ползи от консумацията на телешки дробчета

Това беше потвърдено от всепризнатия диетолог Ловнит Барта, който казва: „Виждали ли сте някога някой да яде в определен ред – първо да вземе зеленчуците, след това да премине към протеиновата част, преди да докосне ориза и да мислите, че това е някакъв странен ритуал?“

Диетолог Ловнит Бартатя, казва че това е важно, защото  консумацията на въглехидрати помага за контролиране на кръвната захар и на свой ред ви помага да поддържате здравословно тегло. По този начин йерархията, според която се консумира храна, играе основна роля при определяне на постпрандиалните нива на глюкоза и инсулин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама