Чувствате ли се зле след секс? Тези два симптома не трябва да се пренебрегват


Чувствате ли се зле след секс? Тези два симптома не трябва да се пренебрегват
Снимка: Istock

Приливът на емоции след полов акт не е никак странен, но някои физически симптоми може да са знак, че е време да посетите гинеколог.

Вижте още: Огромен медицински пробив: Кръвен тест може да предскаже деменция до 15 години преди появата на симптомите

Болката или гаденето след полов акт са много по-чести, отколкото се смята, и симптомите никога не трябва да се пренебрегват.

"Съществува много тревожно и често срещано погрешно схващане, че гаденето след полов акт е индикация, че току-що успешно сте заченали дете. Но според експертно медицинско мнение това не е вярно и е физически невъзможно. На сперматозоидите са нужни повече от пет минути, за да оплодят яйцеклетката", казва известният британски лекар и основател на "Elite Aesthetics" д-р Ширин Лахани и добавя, че има редица причини, които могат да бъдат опасен сигнал за здравословното ви състояние .

Вазовагален синкоп

Една от възможностите е вазовагален синкоп, който може да възникне, когато партньорът проникне много дълбоко в жената и „удари“ шийката на матката.

"Шийката на матката е пълна с нервни окончания. Вазовагалният отговор възниква, когато блуждаещият нерв се стимулира, което води до по-ниска сърдечна честота и кръвно налягане. Това от своя страна може да доведе до гадене", казва д-р. Лахани.

Трябва също така да знаете, че шийката на матката се променя по време на фазите на менструалния цикъл, което означава, че може да сте повече или по-малко чувствителни по време на пенетрация. Вазовагалният синкоп е внезапна, краткотрайна загуба на съзнание, дължаща се на хипоксия на мозъка като следствие от преходно намален кръвоток към мозъка.

Дехидратация

Вие сте от онези жени, които често се прибират от работа и осъзнават, че не са изпили нито една глътка вода през целия ден? Това трябва да се промени, тъй като дехидратацията може да причини много здравословни проблеми. Усещането за гадене след полов акт е едно от тях.

Независимо дали става въпрос за дехидратация, нерви или истинско безпокойство, гаденето след секс може да бъде начинът на тялото ви да ви каже, че нещо не е наред“, казва д-р. Лахани. Следете колко вода пиете и ако се чувствате тревожни, има програми и техники за управление на стреса, които можете да опитате.

Вижте още: Лекар: Ето кога треперенето на ръцете е повод за безпокойство

Ендометриоза

Ако гаденето след секс е придружено от болка, това може да е признак на по-сериозно състояние като инфекция на пикочните пътища, поликистозни яйчници или дори ендометриоза.

Не е необичайно жените с горните състояния да изпитват болезнен полов акт, поради други причини, включително цервикални инфекции и фиброиди. Не забравяйте да посетите лекар“, съветва д-р. Лахани.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама