Огромен медицински пробив: Кръвен тест може да предскаже деменция до 15 години преди появата на симптомите


Огромен медицински пробив: Кръвен тест може да предскаже деменция до 15 години преди появата на симптомите
Снимка: iStock

Учените твърдят, че са намерили начин, използвайки прост кръвен тест, да предскажат деменцията до 15 години преди появата на първите симптоми и това може да е откритие, което ще промени живота на хиляди хора по света, пише The Daily mail.

Вижте още: Тези 4 чая забавят драстично стареенето

Деменцията е термин, използван за описание на редица прогресивни неврологични разстройства, които засягат паметта, мисленето и поведението. Има много видове деменция и най-често срещаната форма е болестта на Алцхаймер, докато някои хора могат да имат комбинация от различни видове деменция.

Изследователите са открили 11 протеинови "биомаркера" в кръвта на хора, по-късно диагностицирани с болестта на Алцхаймер и свързаните с нея заболявания, което им позволява да прогнозират състояния с повече от 90 процента точност. Това означава, че един прост кръвен тест може да замени скъпите, отнемащи време и инвазивни тестове, които в момента са на разположение на пациенти с деменция – повече от една трета от които никога не са диагностицирани.

"Това е много важно за скрининга на хора на средна и напреднала възраст, които са изложени на висок риск от деменция. В допълнение, лекарствата, които откриваме в бъдеще, могат да бъдат разработени, за да взаимодействат с протеините, идентифицирани в това проучване, може би предлагайки нови форми на терапия", обяснява проф. Джиян Фенг от университета на Warwick в Обединеното кралство.

Вижте още: 7 здравословни навика, които трябва да изградите, ако сте минали 30 години

Ранната диагностика е жизненоважна за пациентите с деменция. Настоящите тестове включват лумбални пункции и PET сканиране, които използват радиоактивно вещество за търсене на промени в мозъчната тъкан. Освен че са инвазивни и скъпи, броят на PET скенерите е ограничен, така че списъкът на чакащите за образна диагностика обикновено е доста дълъг. Учените се надяват, че кръвният тест може да промени диагнозата на деменцията и да доведе до много по-ранно превантивно лечение, което да осигури на пациентите по-добро качество на живот за по-дълго време.

Въпреки че новото изследване е обещаващо, всеки тест трябва да премине през регулаторно одобрение, преди да може да се използва в здравна среда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама