7 здравословни навика, които трябва да изградите, ако сте минали 30 години


7 здравословни навика, които трябва да изградите, ако сте минали 30 години
Снимка: Istock

Още от началото на вътреутробното си развитие в генома на всеки човек е заложена определена програма. Тя е тази, която определя какъв ще бъде ръстът, цветът на очите, телосложението, чертите на характера, предразположението към определени дейности и дори болестите.

Вижте още: Какво се случа с тялото, ако ядете всеки ден семки

Съвременната медицина има способността да контролира протичането на различни биохимични и физиологични процеси. Епигенетиката се развива активно - сравнително млада наука - клонът на генетиката, който изучава как нашето поведение и среда влияят върху работата на нашите гени. С други думи, учените и лекарите могат да повлияят на някои фактори. Към 35-40-годишна възраст обикновено човешкото тяло успява да се възстанови бързо и да изразходва по-бавно ресурси, благодарение на което практически не се чувстваме стари или болни. След 40 години картината се променя.

Днес ви представяме 7 здравословни навика, които трябва да имате, ако сте минали 30 години:

1. Редовни прегледи

Това е здравословен навик, който ви позволява да улавяте сигналите на тялото за проблеми навреме, преди да се развие някаква патология. След като открие "проблема", лекарят може да предпише редица мерки за предотвратяване на развитието на заболявания

2. Режим на хранене

Не е тайна, че няма уникална диета, която да е универсална за всички. Въпреки това можем да преценим коя програма е заложена в нашия геном и кой тип хранене е на-подходящ за нас. Постулатът „ние сме това, което ядем“ е актуален и днес

3. Здрав сън

Трудно е да се надцени значението на съня и почивката. По време на сън протичат възстановителни процеси и нервната система си почива. В крайна сметка пълноценният сън влияе върху настроението ни, функционирането на всички органи и системи и цялостното здраве.

4. Хигиенна дневна рутина

В съвременния свят е трудно да си представим, че човек работи само в онези часове, когато слънцето изгрява и си ляга, когато залязва. Междувременно не трябва да нарушаваме механизмите, които самата природа е заложила. Опитайте се да не работите 24 часа в денонощието и си лягайте по едно и също време.

Вижте още: 5 симптома на микроинфаркт, за които не предполагате 

5. Време за себе си

Това означава, че трябва да можете от време на време да правите неща, които ви носят радост. Независимо дали е хоби, среща с приятели, разходка или нещо друго. Положителните емоции са толкова важни, колкото и кислорода

6. Спорт

Отдавна е доказано, че движението забавя настъпването на старостта. По същество младостта означава нормална мускулна маса, нормално ниво на глюкоза в кръвта, нормално съотношение на различните видове мазнини в кръвта и активна работа на митохондриите (енергийните клетки на нашите клетки).

7. Вода

Не пропускайте да хидратирате организма си.

Тези прости правила могат да станат общи и неразделни и ще ви помогнат да останете здрави и млади за дълго време.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама