Какво се случва с тялото, ако всеки ден ядете семки


Какво се случва с тялото, ако всеки ден ядете семки
Снимка: iStock

За много от нас слънчогледовите семки са повод за връщане към спомените от детството. Но специалистите по здравословно хранене ги свързват с куп ползи за здравето.

Оказва се, че пренебрегваното днес слънчогледово семе съдържа множество полезни вещества. Ето какво се случва с тялото ни, когато включим слънчогледа в ежедневното си меню.

1. Сърдечно-съдовата система работи по-добре

Редовната консумация на слънчоглед оказва положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система.

Порция от петдесет грама слънчогледови семки покрива ежедневната нужда от витамин Е - органично съединение, което се счита за мощен антиоксидант.

Този витамин значително намалява риска от атеросклероза, поддържа стабилна сърдечна функция и оказва благоприятен ефект върху кръвоносните съдове.

Вижте още: 5 симптома на микроинфаркт, за които не предполагате

В допълнение към антиоксидантния витамин, слънчогледовите семки съдържат голямо количество мононенаситени и полиненаситени мазнини. Те са източник и на важните минерали магнезий и калций. Тези компоненти са отговорни за нормализирането на кръвообращението и опазване на съдовото здраве.

2. Нормализира се киселинно-алкалният баланс в организма

Слънчогледовите семки са изключително ефективно средство за справяне с киселините. Солидна порция от тях гарантира туширане на проблема. Но ако състоянието ви е по-сериозно, не пренебрегвайте лекарствата.

Съдържащите се в семките активни компоненти стабилизират киселинно-алкалния баланс в организма.

3. Подобрява се имунната дейност

Витамин Е, който се съдържа в слънчогледовите семки, е известен с антиоксидантните си качества. Освен, че спира окислителните процеси в клетките, този витамин съдейства и за оптимизиране на имунната дейност. С негова помощ имунитетът функционира адекватно и успява да се справи с вирусите и инфекциите, които постоянно атакуват организма ни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама