5 симптома на микроинфаркт, за които не предполагате


5 симптома на микроинфаркт, за които не предполагате
Снимка: Sendo

Много от нас мислят, че инфарктът представлява драматична болка в гърдите, която ясно показва, че нещо не е наред.

Важно е да се отбележи, че Американската сърдечна асоциация съобщава, че около 805 000 американци получават сърдечен удар всяка година, като приблизително 170 000 случая (повече от 20 процента) се случват като „мини сърдечни удари“ или „тихи“ сърдечни удари, пише „The Healthy“. 

Вижте още: Ето с какъв плод да замените захарта в печивата си

Симптомите на микрофаркт могат да бъдат много по-незабележими от тревожните сърдечни удари, които изискват внимание и изискват незабавна намеса.

В медицината тези инфаркти се наричат ​​тих миокарден инфаркт или тиха исхемия.

Кардиологът д-р Лаксами Мехта казва, че "мини или тих сърдечен удар може да възникне с минимални, неразпознаваеми симптоми или може да бъде безсимптомен."

Независимо от техния по-малко забележим характер, тези тихи епизоди са не по-малко сериозни от техните по-симптоматични двойници.

Когато се появят, симптомите могат да варират и включват: традиционните признаци на сърдечни проблеми, като дискомфорт в гърдите, задух, гадене, замаяност и болка в челюстта.

Разпознаването дори при най-леките признаци на микроинфаркт е от съществено значение, тъй като ранната диагностика и лечение са от ключово значение за намаляване на сериозните последици за здравето, които могат да последват инфаркт.

Киселини в стомаха

Рутинният пристъп на киселини понякога може да бъде симптом, казва д-р Мехта. Неговият клиничен опит го е сблъскал с това предупреждение, отбелязвайки, че неговите пациенти са търсили лекарства против киселини и всъщност са имали мини-сърдечни пристъпи.

Когато обаче тези познати средства не облекчават дискомфорта, това е знак, че проблемът може да не е в стомаха, а по-скоро да е сърдечен.

Чувство, сякаш сте разтегнали мускул

Болката във врата, гърдите или горната част на гърба може да ви се стори, че сте „разтегнали“ мускул и не е тревожна.

Въпреки това д-р. Мехта предупреждава, че подобен дискомфорт не трябва да се отхвърля твърде бързо. Тези симптоми може да са признаци на микроинфаркт, а не просто признаци на напрежение.

Продължителна, изразена умора

Да се ​​чувствате изключително уморени за дълъг период от време може да е повече от сигнал, че работите усилено. Този вид дълбока, неумолима умора е симптом, който мнозина може да не свържат веднага със здравето на сърцето. Въпреки това, този тип умора изисква медицинска помощ и не може да се лекува с кофеин, казва д-р. Мехта.

Когато изтощението изглежда непропорционално на ежедневните ви дейности, това може да е фин знак, че тялото ви казва, че нещо не е наред.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за уртикарията

Задух

Често се усеща недостиг на въздух след физическо усилие или по време на стрес. Въпреки това д-р. Мехта, казва че ако това затруднено дишане не се подобри след почивка, не трябва да се пренебрегва.

Постоянният задух, особено когато сте имали възможност да се отпуснете, може да бъде предупредителен знак.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама