Всичко, което трябва да знаете за уртикарията


Всичко, което трябва да знаете за уртикарията
Снимка: Istock

Уртикарията или копривната треска е алергична кожна реакция, която обикновено се появява внезапно. Поради тaзи причини тя се нарича още "бърз тип" алергия. Характерна кожна промяна са червеникави релефни петна, които продължава от няколко минути до 24 часа и са последвани от субективно усещане за парене. Половината от пациентите имат и друг симптом - подуване в по-дълбоките слоеве на кожата, наречено ангиоедем (предимно в областта на лицето, клепачите, ушите, устата, дланите, ходилата и гениталиите). На клетъчно ниво тези промени възникват поради активирането на имунния отговор, клетките в кожата, наречени мастоцити, освобождават медиатори, като хистамин.

Уртикарията и ангиоедемът често могат да се появят като част от по-сериозна алергична реакция: затруднено дишане, усещане за задушаване, повръщане, коремна болка или загуба на съзнание. Това е състояние, при което пациентите трябва незабавно да се обадят на лекар.

Вижте още: Ледена вана: Хит в социалните мрежи, ето какви са ползите (ВИДЕО)

Видове уртикария

Болестта идва и си отива на пристъпи.  Има изменения, които продължават по-дълго, затова според продължителността на пристъпа се разделя на остра и хронична.

Остра уртикария

Острата уртикария продължава по-малко от 6 седмици. Причините могат да бъдат: инфекции (вируси, бактерии, чревни паразити), лекарства (антибиотици, нестероидни противовъзпалителни лекарства, аспирин, опиати, рентгеноконтрастни вещества, ваксинации, ваксини), ужилвания от насекоми (оси, пчели), храна (мляко, яйца, фъстъци, ядки, соя, пшеница и др.), физически контакт (всеки контакт, към който пациентът е алергичен, може да причини уртикария: растения, храна, латекс)

Хронична уртикария

Хроничната уртикария продължава повече от 6 седмици, това състояние е разочароващо за пациентите, засяга качеството им на живот, качеството на съня, както и ежедневните дейности. Причините за хроничната уртикария не винаги са известни, така че наблюдаваме два вида хронична уртикария:

- хронична спонтанна уртикария – състояние, при което причината за уртикарията е неизвестна, свързано с хронични коинфекции като Helicobacter pylori и автоимунни състояния (като заболяване на щитовидната жлеза, чернодробно заболяване, витилиго, целиакия, ревматологични състояния или лупус) 

- индуцируема уртикария – състояние, възникващо от известни физически фактори - излагане на студ, промени в телесната температура или изпотяване, физическа активност, слънце или вода.

Как се диагностицира уртикария?

Промените при уртикария са достатъчно характерни, за да може лекарят да постави диагнозата въз основа на клиничната картина. При острата форма на заболяването пациентите се насочват към специалист дерматолог, където се търсят причинителите с помощта на кожно-алергични проби към храни или лекарства, а още в хроничната фаза на заболяването се правят кръвни изследвания за откриване и лечение на други свързани автоимунни заболявания. В редки случаи (наличие на продължителна треска, болезнена уртикария, която не изчезва след 24 часа) дерматолозите препоръчват кожна биопсия.

Вижте още: Безсъние: Лекар разкрива просто упражнение, което ще ви помогне (ВИДЕО)

Как се лекува уртикария?

Първата линия на терапия са неседативни H1-антихистамини. Понякога се предписват перорални или интрамускулни кортикостероиди, но те не се препоръчват дългосрочно поради техните странични ефекти.

Уртикарията е самоограничаващо се заболяване, което може да продължи до няколко дни, ако е тривиален и изолиран случай, пациентът може да бъде лекуван от семейния си лекар. Повтарящите се епизоди и хроничната фаза на заболяването могат да продължат до 5 години, а в 10% от случаите - повече от 5 години. Това е състояние, което изисква оценка и подходящ план за лечение и наблюдение от дерматолог.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама