Лекар: Ето кога треперенето на ръцете е повод за безпокойство


Лекар: Ето кога треперенето на ръцете е повод за безпокойство
Снимка: iStock

Усещали ли сте някога треперене на ръцете си, което не можете да контролирате? Това не е необичайно явление и понякога започва да се появява през годините.

От медицинска гледна точка треперенето на ръцете се причинява от неволни мускулни контракции, които могат да причинят треперене в други части на тялото. Треморът на ръцете е най-честият вид тремор и може да бъде причинен от различни фактори.

Вижте още: Тези 4 чая забавят драстично стареенето

Според д-р. Джейсън Сингх, треперенето на ръцете не винаги е причина за безпокойство.

Есенциалните тремори са често срещани и обикновено са доброкачествени. Те попадат в категорията на двигателни нарушения, характеризиращи се с треперене на ръцете, но могат да засегнат и други части на тялото, като главата и гласа“, каза д-р Сингх.

Ако забележите, че ръцете ви треперят без видима причина, винаги е най-добре да посетите Вашия лекар възможно най-скоро. Ръкостискането може да е симптом на различни здравословни състояния, някои от които може да са сериозни. Причината може да е множествена склероза, заболяване на щитовидната жлеза, болест на Паркинсон, инсулт, електролитен дисбаланс или дори прекомерна консумация на алкохол.

Също така, посетете Вашия лекар, ако изглежда, че треперенето се влошава или ако пречи на ежедневните дейности като писане, ядене или пиене. Идентифицирането и диагностицирането е първата стъпка към подходящо лечение и по-добро качество на живот.

Има няколко често срещани, но по-малко тревожни причини за тремор на ръцете:

Есенциален тремор

Есенциалният тремор обикновено засяга ръцете, но може да засегне и други части на тялото като главата, гласа и краката. Симптомите обикновено се влошават, когато човекът е подложен на стрес или тревожност или извършва фина двигателна дейност като писане или държи чаша вода. Лечението може да включва промени в начина на живот, лекарства и операция.

Вижте още: 7 здравословни навика, които трябва да изградите, ако сте минали 30 години

Хипогликемията

Хипогликемията, когато нивата на кръвната захар паднат твърде ниско, също може да причини мускулни тремори. Ниската кръвна захар може да бъде причинена от диабет, пропускане на хранене, силна умора или прекомерно физическо натоварване. Някои лекарства, като антидепресанти и антипсихотици, могат да причинят треперене като страничен ефект.

Ако установите, че ръцете ви треперят поради една от тези по-малко притеснителни причини, има няколко неща, които можете да направите.

Едно от най-важните неща е да си почивате достатъчно. Според лекарите възрастните се нуждаят от между седем и девет часа сън всяка нощ. Помислете за намаляване на приема на кофеин или пълно му премахване. Освен това се опитайте да се храните редовно през деня, за да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни.

Ако смятате, че лекарство, което приемате, причинява проблема, не се колебайте да говорите с Вашия лекар за други възможности или за намаляване на дозата. И ако сте загрижени за треперенето на ръцете, винаги е добра идея да говорите с Вашия лекар, дори ако смятате, че не е нищо сериозно. Той може да оцени вашите симптоми, да идентифицира причината за треперенето и да препоръча допълнителни изследвания, ако е необходимо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама