Неподозирани здравословни ползи от консумацията на телешки дробчета


Неподозирани здравословни ползи от консумацията на телешки дробчета
Снимка: Istock

Телешки черен дроб има силен вкус и висока концентрация на витамини, минерали и други основни хранителни вещества.

Една порция телешки черен дроб (около 85 грама) съдържа приблизително 160 калории, 4,5 грама въглехидрати, същото количество общи мазнини, 25 грама протеин, натрий, мед, цинк, селен, фосфор, желязо, калий, витамини А, D и B6, B12.

Вижте още: Тези 4 храни стават токсични, когато се съхраняват в хладилник

Впечатляващият хранителен профил на телешкия черен дроб, води до множество ползи за здравето.

Повишава енергийните нива

Високото съдържание на витамини от група В и желязо в телешкия дроб повишава енергията и се бори с умората. За това допринасят рибофлавин, пантотенова киселина, ниацин, фолати, витамин В6 и тиамин.

Желязото в черния дроб е жизненоважно за преноса на кислород и производството на енергия, а говеждият черен дроб също е богат на мед, която подпомага усвояването на желязото.

Повишава имунитета

Витамин А, витамини от група В и цинк играят ключова роля за поддържането на здрава имунна система. Цинкът например се смята за „пазител на имунната функция“ и е важен за правилното функциониране на имунните клетки.

Производство на червени кръвни клетки

Желязото и витамините от група В са от съществено значение за здравословното производство на червени кръвни клетки, което предотвратява анемията. Тъй като черният дроб е една от храните с най-много витамини от група В и желязо, не е изненадващо, че той е ключът към производството на червени кръвни клетки.

Вижте още: Лекари: Тези 4 храни са чудотворни при анемия

Витамин B12 е особено необходим за функционирането на червените кръвни клетки, а фолиевата киселина и желязото, наред с други витамини и минерали, подпомагат това.

Подобряване на когнитивните функции

Холинът в говеждия черен дроб е важен за здравето на мозъка и може да поддържа паметта, ученето и настроението. Едно проучване, проведено при деца с лека анемия на възраст от три до девет години в Египет, изследва ефекта от яденето на кюфтета от черен дроб върху анемията, дефицита на витамин А и когнитивната функция. Една група деца са получавали храна с черен дроб три пъти седмично в продължение на 90 дни, докато контролната група не. Ястието с черен дроб повишава приема на желязо и витамин А при децата, които го приемали, което повлияло положително на когнитивните и финкци.

Ползи за бременни жени

Съдържанието на фолат в говеждия черен дроб е от решаващо значение за развитието на плода и предотвратяването на вродени дефекти. Въпреки това, бременните жени трябва да се консултират с лекарите си относно количеството прием на черен дроб, тъй като твърде много витамин А понякога може да причини проблеми.

Зрение, зъби, кости...

Витамин А от говежди черен дроб влияе положително на зрението, функцията на имунната система и растежа на клетките, а витамин В12 е необходим за производството на енергия, функционирането на нервната система и образуването на червени кръвни клетки.

Медта подпомага ензимната функция, възстановяването на тъканите и усвояването на желязото.

Холинът от черния дроб поддържа здравето на мозъка, клетъчната сигнализация и метаболизма на мазнините, докато фосфорът помага за здравето на зъбите и костите.

Вижте още: Учени: Ето какво причинява лош дъх в устата

Рискове и странични ефекти

Въпреки ползите, важно е да сте наясно с някои потенциални недостатъци, включително високото съдържание на витамин А, който може да бъде токсичен, ако се консумира в големи количества. Ето защо умерената консумация е ключова, особено за бременни жени.

Телешкият черен дроб има относително високо ниво на холестерол, така че хората с висок холестерол трябва да консумират говежди черен дроб в умерени количества.

Освен това телешкият черен дроб може да взаимодейства с определени лекарства, така че се препоръчва да се консултирате с лекар, преди да го консумирате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама