Лекари: Тези 4 храни са чудотворни при анемия


Лекари: Тези 4 храни са чудотворни при анемия
Снимка: iStock

Слабост, замаяност, главоболие или загуба на сила са най-честите симптоми на анемия. Ако имате някой от тези симптоми, най-добре е да посетите лекар.

Вижте още: Лекар: Ето кога треперенето на ръцете е повод за безпокойство

Анемията в много случаи се причинява от неадекватна диета, която не включва достатъчно желязо, фолиева киселина или витамин B12.

Тези вещества могат да бъдат намерени в следните храни:

1. Сусам

Черният сусам е идеален вариант, ако страдате от анемия. Можете да го консумирате, като смесите чаена лъжичка от тази храна с вода и я оставите да престои около два часа. След това прецедете сусама и го пасирайте. След това добавете чаена лъжичка мед и разбъркайте добре. Препоръчително е да приемате тази смес два пъти на ден.

2. Спанак

Спанакът е фантастичен източник на антиоксиданти, калий, желязо, магнезий, витамини от група В и витамин С. Той е с ниско съдържание на калории и богат на фибри. Само половин чаша спанак на ден може да помогне за повишаване на кръвните ви показатели.

3. Домат

Доматът е необходим, за да може тялото да усвоява по-добре желязото. Богат е на витамин С и ликопен и можете да го добавите към салати, сандвичи или да си направите сок.

Вижте още: Огромен медицински пробив: Кръвен тест може да предскаже деменция до 15 години преди появата на симптомите

4. Цвекло

Цвеклото е най-ефективното средство, когато става въпрос за решаване на проблема с анемията. Проучванията, проведени в Германия, стигат до извода, че чрез редовна консумация на тази храна можете да решите проблема с недостига на желязо за почти цял живот! Цвеклото е богато на желязо и също е чудесно за кръвното налягане. Сложете 3 цвекло, 3 ябълки, 3 моркова, мед и 2 лимона в блендер – ще получите полезно за целия организъм смути!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама