Учени: Ето какво причинява лош дъх в устата


Учени: Ето какво причинява лош дъх в устата
Снимка: iStock

Лошият дъх тормози много хора, а по-лошото е, че добрата хигиена невинаги е решение на проблема. Учени от университета на Осака, Япония, установиха, че при взаимодействието между две разпространени бактерии в устната кухина на човека се получава вещество, което е основа причина за лошия дъх, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Лошият дъх е резултат от вещества, които се отделят от бактериите в устатата, когато те поглъщат кръв или частици храна. Едно от веществата с най-силен мирис е метанметиол, който се получава от микробите, живеещи около зъбите и върху езика. Досега се знаеше малко по въпроса кой вид бактерии е най-активен в тези процеси.

Вижте още: 7 добавки, които трябва да приемате за здрав стомах

Повечето от предишните изследвания на произвеждащите метанметиол бактерии в устната кухина използват изолирани ензими или сравнително малки количества култури, обясни ръководителят на изследването Такеши Хара. Целта на нашето изследване бе да създадем по-реалистична среда, в която да изследваме получаването на метанметиол от голяма бактерия от устната кухина, добави той.

Кои бактерии произвеждат метанметиол

Резултатите са доста интригуващи, каза старши изследователят Масае Кубонива. Установихме, че Fusobacterium nucleatum произвежда големи количества метанметиол при реакция с другата орална бактерия Streptococcus gordonii, уточни той.

Откритието и изследването на взаимодействието между тези два вида бактерии може да помогне за разработването на терапии за справяне или предотвратяване на лошия дъх.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама