Каква е разликата между качамак и полента


Каква е разликата между качамак и полента
Снимка: iStock

Помните ли царевичната каша, която нашите баби ни правеха на времето? Ароматът на масло и червен пипер сякаш още се носи във въздуха! Но каква е разликата с полентата - ястие, което звучи далеч по-изискано?

История на качамака у нас

Качамакът е познат в България от доста години и по-конкретно - от началото на 18 век, когато царевицата се налага като селскостопанска култура по нашите географски ширини. Жените в миналото са залагали на качамак, защото той е бърза алтернатива на замесената питка с бяло брашно, която обаче изисква време за направа, втасване и печене.

Вижте още: Кьосе или Балкан: Какви са разликите между двата сорта зеле

Може би ще се учудите, но качамакът изобщо не влиза в менюто с автентични българска рецепти. Под същото име то се подвизава също в Сърбия, Македония, Турция, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Има ли разлика между полента и качамак?

Напоследък обаче италианското ястие “полента” набира сила у нас. Но полента не е нищо друго, освен качамак, с малката разлика, че в италианската версия се добавят гъби, луксозни сирена и различни видове месо.

Ето, че няма никаква съществена разлика между качамак и полента - и двете се приготвят като в гореща вода се изсипва царевичното брашно, а след това с помощта на дървена лъжица се бърка, докато кашата се сгъсти. В България сме свикнали с добавки като намачкани сварени картофи, натрошено сирене, масло, мляко, билки и подправки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама