Оригинална френска рецепта за домашна багета


Оригинална френска рецепта за домашна багета
Снимка: iStock/Guliver

Мнозина не могат да устоят на миризмата на прясно изпечен хляб, която се разнася из дома. Ако сте фен на френските багети, ще приготвяте тази рецепта често.

Необходими продукти за френска багета:

500 грама гладко брашно

370 милилитра хладка вода

1 чаена лъжичка суха мая

1 чаена лъжичка сол

Вижте още: Класическа рецепта за имамбаялдъ

Начин на приготвяне:

Смесете сухите съставки в купа, след което постепенно добавете вода, за да направите тесто. Когато тестото стане компактно, го оставете да втаса в купа на топло място за около 45 минути. Покрийте купата с памучна кърпа или прозрачно фолио.

След 45 минути прехвърлете тестото върху плота и го премесете за кратко с мокри ръце, след което го оформете на юфка и оставете да втаса отново за около 45 минути. И този път го покрийте с кърпа.

Повторете същата процедура на работния плот три пъти. След като омесите тестото и трите пъти го разделете на четири части. Всяка част от тестото внимателно оформете на юфка, покрийте всичко и оставете тестото да "почине" за още 15 минути.

С пръсти го разстелете леко върху повърхността под формата на правоъгълник и го навийте на руло с желаната дължина. Прехвърлете всяка багета в тава за печене и оставете да втаса за около половин час, преди да ги поставите във фурната. Преди да изпечете багетите, ги нарежете леко по диагонал.

В загрята на 250 градуса фурна сложете тава, напълнена до половината с вода, след което когато водата започне да ври, сложете тавата с багетите и ги изпечете за 20 минути на 220 градуса. Благодарение на парата, която излиза от долната тава, багетите ще бъдат хрупкави отвън и меки и ефирни отвътре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама