Класическа рецепта за имамбаялдъ


Класическа рецепта за имамбаялдъ

Имамбаялдъ е е постно ястие с патладжани, което се приготвя навсякъде на Балканите, но имам турски произход.

Необходими продукти за имамбаялдъ:

5 патладжана

4 глави кромид лук

1 морков

2 глави чесън

5 домата

1/2 ч.ч. олио

сол

черен пипер - на вкус

Вижте още: Тази рецепта за домашен кетчуп е хит в мрежата

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и дръжките им се отстраняват заедно с цялата зелена част. Обелват се на 3-4 места лентовидно и там се цепват по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят около 1/2 час, след което се изстискват.

Лукът и морковът, след като се почистят и измият, се нарязват на дребно и се задушават в мазнината едновременно с почистените и разрязани на две скилидки на чесъна, докато омекнат. Тогава се прибавят обелените и дребно нарязани домати, сол и черен пипер.

Сместа се оставя да поври 2-3 минути и се отстранява от нагревателната площ. С нея се напълват през разрезите патладжаните, които след това се поставят в подходящ съд. Остатъкът от плънката се разпределя между тях.

Съдът се похлупва и се оставя да се задушава във фурната, при умерена температура, докато патладжаните напълно омекнат и останат на мазнината.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама