8 изненадващи факта за пръстовите отпечатъци


8 изненадващи факта за пръстовите отпечатъци
Снимка: iStock

Повечето хора свързват пръстовите отпечатъци със способността за разрешаване на мистерии, но защо ги имаме на първо място? Оказва се, че тези уникални спирали и бримки са мистерия сами по себе си. Има ли еволюционна причина за пръстовите отпечатъци? Или това е просто странен факт за човешкото тяло?

"Те със сигурност не издават нищо за вашия характер или способности", казва Денис Хедън, биолог по развитието и старши научен сътрудник в Университета в Единбург, който изучава развитието на кожните структури, включително пръстовите отпечатъци. Как и защо се образуват пръстови отпечатъци върху човешките ръце отдавна е научна мистерия и няма много ясни отговори. Но ето 8 интересни факта за пръстовите отпечатъци, които знаем със сигурност.

1. Вашите пръстови отпечатъци са с вас отпреди да се родите

Знаем, че гребените по върховете на пръстите ни се образуват в утробата, започвайки около 10 гестационна седмица. Докато плодът е на около 17 седмици, тези причудливи, произволни, напълно уникални модели са напълно оформени. Това означава, че вашите пръстови отпечатъци са с вас отпреди да се родите.

2. Пръстовите отпечатъци играят ключова роля в нашето усещане за допир

Изследванията показват, че ръбовете в нашите пръстови отпечатъци повишават тактилната ни чувствителност. Според проучване, публикувано в Journal of Neuroscience, ръбовете на нашите пръстови отпечатъци имат фино настроени възприемчиви полета и могат да помогнат да се обясни чувствителността на човешкия допир.

Вижте още: 9 черти, които наследявате само от единия родител

3. Пръстовите отпечатъци започват като космени фоликули

Според изследването на Хедън пръстовите отпечатъци започват да изглеждат като същите петна от клетки, които ще продължат да образуват космени фоликули. Но вместо да се превърнат в космени фоликули, тези клетки образуват хребети, оформени на бримки, благодарение на малки разлики в експресията на гените, отговорни за формирането на кожни структури.

4. Има три основни модела на пръстови отпечатъци

Учените категоризират моделите на пръстови отпечатъци като спирала, примка или арка. Подредбата и разположението им са това, което прави вашите пръстови отпечатъци уникален идентификатор. И според науката моделите са благодарение на генетиката, подобни на най-редкия цвят на очите или най-редкия цвят на косата.

5. Някои хора се раждат без пръстови отпечатъци

Наречено адерматоглифия, това генетично разстройство е изключително рядко и причинява неформиране на ръбестите образувания преди раждането. Възглавничките на пръстите на хората с адерматоглифия са напълно плоски, но освен това хората с това състояние са здрави. Генетичното заболяване е открито само в няколко семейства и не е напълно разбрано, казва Хедън.

Вижте още: 8 интересни факта за бременността

6. Пръстовите отпечатъци могат да помогнат за предотвратяване на мехури

Забелязали ли сте, че е много по-трудно да получите мехур на върха на пръстите или пръстите на краката си? Една теория е, че дермалните ръбове, които изграждат нашите пръстови отпечатъци, помагат за предотвратяване на мехури. Проучванията предполагат, че гребените могат да позволят на кожата ни да се разтяга и деформира по-лесно, което може да я предпази от наранявания и мехури.

7. Приматите и коалите също имат пръстови отпечатъци

Маймуните имат пръстови отпечатъци, които функционират подобно на хората. Но коалата, която е много далечен роднина на човека, е единственото друго животно, което също има пръстови отпечатъци, които изглеждат подобно на нашите.

8. Пръстовите отпечатъци не се променят с възрастта

Когато остарявате, естествено е кожата ви да се променя с възрастта. Но набръчкването не идва за върховете на пръстите ви, което означава, че можете да очаквате вашите пръстови отпечатъци да останат същите като деня, в който са се образували.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама