8 интересни факта за бременността


8 интересни факта за бременността
Снимка: iStock

Бременността е нещо уникално. Период, който не може да се опише с думи – той трябва да се изживее. И макар всяка бременност да е различна, има няколко интересни факта, които ще искате да прочетете:

1. Сукателният рефлекс започва да се развива още в утробата на майката. Бебето започва да смуче палеца си още през 15-та седмица.

2. Още от началото на втория триместър вашето мъниче може да чува звуци. Бебенцата дори могат да разпознаят песните, които са слушали по време на развитието си в утробата.

3. Пръстовите отпечатъци на бебето се образуват 3 месеца след началото на бременността. Веднъж образувани, те не се променят до края на живота на човек.

Вижте още: 6 звезди споделят за бременността си

4. Понякога хормоналните промени оказват благотворно влияние върху косата, кожата и ноктите. Много жени по време на този период имат по-здрава и блестяща коса от преди да забременеят. Е, при някои е точно обратното.

5. Обемът на кръвта в тялото по време на бременност се увеличава от 40 до 50%. Това допълнително количество подпомага нужния приток на кислород, необходим за една нормално протичаща бременност.

6. Плацентата е най-важният орган, който се формира по време на бременността и изпълнява множество функции. Интересен факт, свързан с нея, е, че развива 50 километра нови кръвоносни съдове.

Вижте още: Най-полезните храни по време на бременност

7. По време на бременността на жената са нужни само 300 калории повече дневно, което се равнява на плод и чаша кисело мляко. Така че не е нужно да се храните като за двама.

8. Средната продължителност на бременността при жените е 280 дни. Това се равнява на 10 акушерски (лунни) месеца или на 9 календарни месеца и още 1 седмица

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама