Замразяване на яйцеклетки: Всичко, което трябва да знаете


Замразяване на яйцеклетки: Всичко, което трябва да знаете
Снимка: iStock

Замразяването на яйцеклетки е процедура, която съществува от няколко десетилетия, но напоследък стана доста популярна заради интервю на Джеифър Анистън за Allure. На страниците на изданието тя сподели, че „ако може да върне времето назад, би замразила яйцеклетки и съжалява, че никой не ѝ е казал на времето“.

С възрастта вероятността от хромозомни аномалии нараства, а с това и рискът от спонтанен аборт, вродени дефекти или нарушения, които правят зачеването по-трудно. Замразяването на яйцеклетки се разглежда като начин за спиране на биологичния часовник, разширяване на репродуктивните възможности и запазване на по-младите и по-здрави яйцеклетки.

Но колко успешна е процедурата? Колко инвазивна? Колко скъпа? Кои са нещата, които жените трябва сериозно да обмислят? Ето отговорите, които всяка жена трябва да знае за процедурата.

Какво точно означава замразяване на яйцеклетки?

На медицински език това е процесът „криоконсервация на яйцеклетки“, който включва стимулиране на яйчниците с хормони за производство на повече бройки, извличане на яйцеклетките от яйчниците и обработката им в лаборатория, където се охлаждат до минусови температури.

Защо жените се решават на процедурата?

Причините са различни. Някои жени избират да замразят яйцеклетките си по медицински причини. Лечението на рак, например, може да бъде токсично за яйчниците и да причини преждевременна менопауза. Около три четвърти от жените, които замразяват яйцеклетките си, го правят, защото нямат партньор. Втората причина е, че жените имат нещо, което трябва да свършат преди да родят – кариера, университет, изплащане на жилище.

Средната възраст, на която една жена замразява яйцеклетките си, сега е 36 години, но през последните години се наблюдава тенденцията все по-млади дами да го правят.

Колко инвазивна е процедурата и колко рискова?

Процесът на извличане на яйцеклетки е идентичен с първата фаза на ин витро оплождането или IVF. Процедурата протича по следния начин: жената получава кръг от хормонални инжекции, които стимулират яйчниците. Този етап включва чести посещения в клиниката, горе-долу през 2 дни, докато яйчниците се наблюдават редовно чрез вагинален ултразвук. След приблизително седмица или две хормонални лечения, яйцеклетките се извличат.

Вижте още: 5 важни симптома на диабет, които можете да пропуснете

Процесът на извличане на яйцеклетката отнема около 10 минути и се извършва под лека анестезия. С помощта на ултразвук лекарят насочва игла през влагалището към фоликула на яйчника. Смукателно устройство в края на иглата премахва яйцеклетките от фоликулите.

Извличането на яйцата технически не е толкова различно от вземането на кръв,. Игла влиза в яйчника и яйцеклетките се аспирират внимателно.

Какви са шансовете за бебе по-късно?

Шансът една замразена яйцеклетка да доведе до раждане е между 2 и 12 процента. Ето защо лекарите често препоръчват замразяване на над 10 яйцеклетки, за да се постигне максимален успех.

Успехът се основава на редица фактори - от възрастта на жената до качеството на спермата на нейния партньор. Според проучване, публикувано в списанието Fertility Sterility през май 2013, 30-годишна жена с две до шест размразени яйцеклетки има 9 до 24 процента шанс една от тези яйцеклетки да прогресира до раждане, в зависимост от метода на замразяване . На 40-годишна възраст този брой спада до между 5 и 13 процента.

Колко струва процедурата?

В повечето центрове процедурата за извличане на яйцеклетки струва 5000 и 8000 лева и това не включва лекарствата, които също варират в диапазон до 2000 лева. Хладилното съхранение струва от 300 до 1000 лева годишни такси.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама