5 важни симптома на диабет, които може да пропуснете


5 важни симптома на диабет, които може да пропуснете
Снимка: iStock

Повечето възрастни хора, диагностицирани с диабет, нямат никакви симптоми, а при тези, които имат, те често са много фини и лесно могат да бъдат пропуснати. Ако забележите тези неща при себе си, потърсете лекарско мнение.

Умора

Тук говорим за една по-различна умора от тази, която често може да бъде облекчена чрез почивка. Дори и след като сте се наспали и сте си починали добре, може да се чувствате все още изтощени и летаргични. Защо? Според специалистите това се случва при хора с диабет в резултат на наднормено тегло, промяна в нивата на кръвната захар или от умствени и емоционални проблеми, свързани с липсата на диагноза.

Жажда

Жаждата и/или повишеното уриниране се дължат на производството на излишна захар, която се натрупва в кръвта. Това натрупване кара бъбреците да работят извънредно, за да се опитат да абсорбират или филтрират излишната захар. Когато не се абсорбира, тя се отделя в урината, което изчерпва течностите в тялото, причинявайки повишено уриниране. Поради повишеното уриниране и загубата на течности тялото се дехидратира и изпитва жажда.

Вижте още: Ето какво ще се случи, ако хапвате една лъжица мед на гладно сутрин

Глад и/или загуба на тегло

Загубата на тегло и повишеният глад също идват като страничен ефект от повишеното уриниране, защото това е загуба на калории. Едновременно с това диабетът задържа захарта от клетките, което е причина за повишения глад.

Проблеми със зрението

Замъгленото зрение често е симптом на диабет, който остава незабелязан. Но какво го причинява? Според лекарите се дължи на натрупването на захар в кръвта, изтегляйки течности от тялото, като това засяга и очите. Ако проблемът не се лекува, могат да се развият нови кръвоносни съдове зад окото, увреждайки съществуващите съдове, което в крайна сметка може да доведе до загуба на зрение.

Плодов дъх

Ако дъхът ви мирише сладко сутрин, това може да е знак за голям проблем, който не бива да пренебрегвате. Плодовият дъх може да показва симптоми на преддиабет, които са резултат от възпалителни проблеми.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама