9 черти, които наследявате само от единия родител


9 черти, които наследявате само от единия родител
Снимка: Istock

Днес ще се потопим в очарователния свят на генетиката, за да ви представим 9 неща, които можете да наследите само от единия си родител.

1. Физически характеристики, наследени от майката

Някои физически характеристики, сред които цвят и текстура на косата, кожа и разширени вени, са свързани с Х хромозомата и могат да бъдат наследени от майката.

2. Височина — наследява се от бащата

Познат ли ви е изразът „той е висок като баща си“? Очевидно това твърдение е подкрепено и от науката. Височината на човек се определя от най-малко 700 генетични вариации, наследени от двамата родители. Генът за височина на всеки родител обаче изглежда работи по малко по-различен начин. Например, гените на бащата са важни за стимулиране на растежа и следователно определят ръста на човека.

3. Модели на сън — наследяват се от майката

Проучване e установило, че майките предават своите циркадни ритми (естествените цикли на сън и събуждане) на децата си повече от бащите. Това означава, че ако майка ви е нощна сова или ранно птиче, вие също може да сте такива.

4. Криви захапка — наследява се от бащата

Лошата захапка и всички проблеми с устната кухина се наследяват от бащите.

5. Настроение и емоции - наследяват се от майката

Проучване, публикувано в The Journal of Neuroscience, е установило, че кортиколимбичната система на мозъка, отговорна за регулирането на емоциите и свързана с промяната на настроението, е по-вероятно да се предава от майка на дъщеря, отколкото от майка на син или баща на дете.

6. Пол - наследява се от бащата

Татковците са 100% отговорни за пола на своите новородени. X и Y хромозомите, известни като полови хромозоми, определят пола на детето. Момичетата наследяват X хромозома от баща си, което води до XX генотип, а момчетата наследяват Y хромозома от баща си, което води до XY генотип. Тъй като майките предават само X хромозоми, бащите имат пълен контрол върху пола.

7. Трапчинки — наследяват се от бащата

В много култури трапчинките се възприемат като знак за красота и привлекателност. Учените обаче описват трапчинките като дефект, причинен от скъсени лицеви мускули. Те са доминираща генетична черта и по-често се наследяват от бащата.

8. Пръстови отпечатъци — наследяват се от бащата

Пръстовите отпечатъци са уникални за всеки човек, но моделите им са от генетични черти, наследени от нашите бащи.

9. Кихане - наследява се от бащата

Много от нас познават поне един човек, който киха неудържимо, когато се взира в слънцето или други ярки светлини. Е, това е друга генетична черта, за която е отговорен бащата. Това състояние е известно като синдром на Achoo и е по-вероятно да се предава от страна на бащата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама