7 навика, за които не сте подозирали, че се предават генетично


7 навика, за които не сте подозирали, че се предават генетично
Снимка: iStock/Guliver

Обикновено говорим за гените с прости думи, като например от кого сме получили цвета на очите си. Списъкът с нещата, които можем да наследим от родителите си обаче е много по-дълъг. Нашият генетичен състав влияе не само върху цвета на косата, кожата или очите. Според учените почти всяко поведение или предпочитание, което имаме, всъщност може да е генетична черта. Ето кои точно характеристики се унаследяват.

1. По-малка нужда от сън

Лекарите обикновено препоръчват около 8 часа сън всяка нощ, за да поддържаме мозъците и телата си. Някои хора обаче спят дори 2 пъти по-малко от това, без да изпитват странични ефекти. Оказва се, че 5% от хората по света могат да функционират нормално и с 4-6 часа сън дневно. Тези гени позволяват на хората да изчистват токсините от мозъка и тялото по време на сън по-ефективно от другите.

2. По-висок праг на болка

Независимо дали имате висока толерантност към болка и пикантна храна или изобщо не понасяте, има вероятност вашата генетика да е отговорна за това. MC1R, същият генетичен код, който дава на хората червена коса, показва тяхната чувствителност към болка. Ето защо червенокосите хора имат по-висока обща толерантност.

7 ТАЙНИ ЗАД ИЗВЕСТНИ ТУРИСТИЧЕСКИ МЕСТА, КОИТО МАЛЦИНА ЗНАЯТ

3. Кориандърът има различен аромат

Докато някои хора не могат да си представят храна без щипка прясно нарязан кориандър, някои не могат да понесат вкуса на тази подправка. Тази непоносимост се причинява от маркерите, които насищат обонянието ни с рецептори, откриващи алдехиди - съединения, открити в сапуна. Алдехидите също са компонент на кориандъра, поради което някои хора съобщават за сапунен вкус, когато го ядат.

4. Нужда от социализация

Изследователите са направили проучване по какъв начин гените са свързани с тъгата. Следователно генетичното наследство може да обясни защо някои хора са социални пеперуди, докато други намират комфорт и щастие в изолирания начин на живот.

5. Кихане на слънце

Кихането често се свързва с грип или алергии, но някои хора имат специфичен синдром, наречен „фотично кихане“. Фотичното кихане е доминираща черта, което означава, че ако някой от родителите ви има този рефлекс, имате 50% шанс да го имате и вие.

6. Реакция към кофеина

Кафе паузата се превърна в съществена част от нашето ежедневие. Въпреки че много хора не могат да си представят сутрините без чаша кафе, други просто не понасят кофеина в метаболитната си система. Причината за тази разлика се крие в нашите гени – а именно CYP1A2, който контролира нашия метаболизъм на кофеина.

7. Изневяра и флиртуващо поведение.

Изневярата е нещо, което не може да бъде оправдано по никакъв начин, но проучванията показват, че тя може да се открие в нечие ДНК. Според констатациите, генетична вариация на DRD4, наречена 7R+, е свързана с изневяра и промискуитет. Така че, докато лоялността е въпрос на избор, на някои хора наистина може да им е по-трудно да се борят срещу генетичната си нужда да бъдат полигамни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама