6 неща, които можете да наследите само от баща си


6 неща, които можете да наследите само от баща си
Снимка: iStock/Gulvier

В час по биология сме учили, че наследяваме 50% от нашата ДНК от майката и 50% от бащата. Този факт обаче не означава, че всеки родител предава еднакво количество физически и генетични характеристики на детето си. Всъщност децата са с 60% по-склонни да наследят активни черти от бащите си, просто защото природата предпочита да изразява тези гени. Ето кои са нещата, които идват от татковците.

1. Височина

Запознати ли сте с фразата „той ще е висок като баща си“? Това твърдение е подкрепено от науката. Височината на човек се определя от най-малко 700 генетични вариации, наследени от двамата родители. Но гените на бащата са важни за стимулиране на растежа и следователно на височината.

2. Криви зъби

В случаите, когато бащата има лошо зъбно здраве, е по-вероятно детето да посещава зъболекарския кабинет по-често от връстниците си. Кариесите и най-вече подредбата на зъбите и захапката идват направо от „устата на бащата”.

11 НЕОЧАКВАНИ ПОЛЗИ ОТ РОДИТЕЛСТВОТО

3. Пол

Татковците са 100% отговорни за пола на своите бебета. Х и Y хромозомите, известни като полови хромозоми, определят пола на детето. Момичетата наследяват X хромозома от баща си, което води до XX генотип, а мъжете наследяват Y хромозома от баща си, което води до XY генотип. Тъй като майките предават само X хромозоми, бащите са в пълен контрол върху пола.

4. Трапчинки

В много култури трапчинките се разглеждат като белег за красота и привлекателност. Учените обаче описват трапчинките като дефект, причинен от скъсени лицеви мускули. Предполага се, че трапчинките са наследени, тъй като са доминираща генетична черта и по-често се наследяват от бащата.

5. Пръстови отпечатъци

Няма два абсолютно еднакви пръстови отпечатъка, тъй като те са единствени по рода си. Независимо от това, пръстовите отпечатъци на бебето могат да приличат на тези на баща им!

6. Кихане

Много от нас познават поне един човек, който киха неконтролируемо, когато погледне към слънцето или други ярки светлини. Е, това е друга генетична черта, за която е отговорен бащата. Този синдром се предава само от страна на бащата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама