7 тайни зад известни туристически места, които малцина знаят


7 тайни зад известни туристически места, които малцина знаят
Снимка: iStock

Изкуството наистина има цел. Бележити архитекти и художници са създали прекрасни шедьоври, скрити в самите забележителности. Може би целта им е била да гадаем скритото значение на тези причудливи тайни, а може и просто да са се забавлявали. Днес ще ви разходим виртуално до няколко добре познати места, които обаче крият изненади, когато ги погледнете по-задълбочено.

1. Тайни пасажи в Сфинкса

Сфинксът е нещо повече от голям паметник в средата на пустинята. Експерти казват, че в него се намират много сложни тунели и камери – тайният вход е скрит в един от блоковете на Сфинкса, водещи надолу към дъното на структурата, както и нагоре към храма.

2. Скрита улица под Charing Cross Road

Популярният кръстопът е построен над стара улица, известна като Little Compton. Остатъците от улицата изглеждат като тунел, покрит с решетки и парапети – там, където някога е минавала инфраструктурата на града.

3. Малък полицейски участък на площада Трафалгар

Като едно от най-натоварените места в Лондон, логично, трябва да има наблюдение и защита, а един от архитектите на мястото е имал решение - да построи минималистично полицейско управление. Въпреки че вече не се използва, то все още предизвиква удивление и привлича вниманието на доста туристи.

4. Мистериозната писта 61 под Уолдорф Астория

Сигурно ще се учудите, ако в скъп хотел чуете притеснителни шумове посред нощ. Е, това не важи за известния хотел „Уолдорф Астория” в Ню Йорк, тъй като в долната му част се помещават старите парни влакове от отдавна забравената писта 61 на Манхатън!

5. Маскирана ниша в статуята на Леонардо да Винчи

Подобно на Леонардо да Винчи, скулпторът, който стои зад гигантската статуя на великия художник, също обичал да крие изненади в своите шедьоври. Асен Пейков направил последните щрихи върху работата си, поставяйки в средата тайно отделение с пергаменти.

6. Подземните тунели под римския Колизеум

Колосалната структура е дом на богата римска история. Но едва когато историци и археолози са „разровили” повърхността на Колизеума преди години, са изкопали забележителни открития под пода на арената, включително мрежа от сложни тунели, наречени „хипогеум“.

7. Зловещата пещера на злия дух на Ниагарския водопад

Ниагарският водопад е една огромна туристическа атракция, но не са много хората, които знаят за „Пещерата на злия дух” - пропаст, открита в Ниагарското дефиле. Легендата разказва, че всеки, който влезе в пещерата, бива последван от лош късмет.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама