5 стайни растения, които са много полезни за вашето здраве


5 стайни растения, които са много полезни за вашето здраве
Снимка: iStock

Тези 5 растения живеят добре на закрито, ще подобрят здравето ви, а също така ще оживят интериора на вашия дом. Те лесни са за грижи и пречистват въздуха около себе си.

Вижте още: Как да торите розите през септември, за да цъфтят през зимата

1. Жасмин

Жасминът има страхотен ефект върху психично здраве поради химикал, който облекчава безпокойството, лекува промените в настроението, подобрява качеството на съня, а в по-големи количества повишава имунитета и дори може да повиши либидото.

Препоръчва се да се отглежда до стена на слънчево място. Въпреки че можете да вирее и на сянка, жасминът обича слънцето.

2. Спатифилум

Мирните лилии или наричани също спатифилум са чудесни цветя за домашния интериор, защото през лятото имат красиви бели цветя, но това не са всичките им ползи. Това стайно растение е професионалист в премахването на замърсителите на въздуха — абсорбира амоняк, формалдехид и трихлоретилен и прави въздуха в помещенията по-чист. Освен това произвежда цветен прашец и аромат на цветя (внимавайте, ако имате алергии, свързани с полени).

За да ги засадите, почвата, която използвате, трябва добре да задържа влагата и да изсъхва бавно с течение на времето.

Вижте още: 3 растения, които абсорбират влагата у дома

3. Розмарин

Розмаринът е известен най-вече като билка, която подобрява концентрацията и паметта. Използва се и за облекчаване на мускулни болки и за стимулиране на имунната и кръвоносната система. Като бонус можете да използвате пресните му листа при готвене.

По време на неговия вегетационен период е важно да го напоявате равномерно - и не прекалено много. Обикновено не се нуждае от тор, но ако видите може да добавите такъв.

4. Английски бръшлян

Английският бръшлян пречиства до 90% от плесента във въздуха, която може да предизвика алергии, и помага на хората с астма да дишат по-добре през нощта и да имат по-спокоен сън. Имайте предвид, че бръшлянът е отровен, ако се яде от домашни любимци или малки деца.

Важно е да проверите почвата, преди да добавите вода към вашето растение, тъй като те обичат да са повече сухи, отколкото мокри.ю

Вижте още: Как да премахнете миризливките от градината и цветята

5. Алое вера

Алое вера е известно със своите лечебни ефекти. Изглажда и овлажнява раздразнената кожа и може да лекува изгаряния, псориазис и дори рани.

Ако го отглеждате в дома си, поставете го до прозореца, така че ярката светлина да може да достигне до него отвън. Растението обича почвата му да е малко кисела (около 6,0), но също така може да се адаптира при различни условия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама