Правете това, за да удължите живота на тези 7 предмета от бита


Правете това, за да удължите живота на тези 7 предмета от бита
Снимка: iStock

Матраци, мебели и други предмети, които са важна част от нашия дом, могат да се развалят с течение на времето или да получат щети, когато не полагаме подходящата грижа. За щастие има някои трикове, за да удължите живота им.

1. Поставете мебели от естествена кожа по-далеч от пряка слънчева светлина

За да поддържате кожените мебели в добро състояние, най-добре ги поставете на място, където няма пряка слънчева светлина. Това е за предотвратяване на обезцветяване, но редовното им почистване е също толкова важно. Купете специален препарат за почистване на естествена кожа.

2. Четкайте кадифените столове и дивани

Този тип мебели придават нотка стил на вашия дом. И въпреки това, което може би си мислите, кадифето всъщност е много устойчив материал, но както всичко останало, се нуждае от поддръжка, за да бъде в отлично състояние. Четкането му няколко пъти в месеца със специална четка за плат може да помогне много. Друг добър съвет е да избягвате да поставяте тежки предмети за дълго време върху този тип материал, за да избегнете оставянето на следи върху него.

3. Не перете кувертюрите твърде често

Покривалото, което е първото нещо, което виждаме, когато се доближим до леглото, не е задължително да се пере по-често от другите одеяла. Всъщност се препоръчва да се прави 2-3 пъти годишно.

4. Редовно проветрявайте матраците

Матракът може да издържи между 7-10 години, така че за да го запазите в добро състояние за това време и дори да го удължите, ще е полезно да полагате специални грижи. Проветряването на стаята и оставянето на матрака без чаршафи за няколко часа ще позволи натрупаната влага да се изпари. Препоръчително е също да го обръщате поне 4 пъти в годината.

Вижте още: Как правилно да почиствате матрак

5. Перете белите тъкани веднага щом се зацапат

Кухненските кърпи, парцалите и покривките за маса, особено когато са бели, могат лесно да бъдат оцветени. Изпирането им веднага щом се появи петното е от ключово значение за улесняването на целия този процес. Друг добър съвет е незабавно да поставите паста от сол и вода върху частта, където е паднала храната или се е разляла напитката, за да попие петното.

6. Не забравяйте да подсушавате добре приборите

Понякога не се грижим толкова добре за приборите за хранене, колкото би трябвало, въпреки че ги използваме ежедневно. С течение на времето те могат да загубят блясъка си и да изглеждат мръсни, дори и да не са. За да ги запазите лъскави и в добро състояние, просто ги измийте с меката част на гъбата за съдове, отстранете добре остатъците от храна, изплакнете ги и не забравяйте да ги подсушите, вместо да ги оставяте в отцедника, за да не се появят петна.

Вижте още: 6 вещи за дома, които си струва да купите от антикварен магазин

7. Не претоварвайте пералнята

Пералнята е ключов уред в дома, така че удължаването на живота ѝ е важно. Първото нещо, за което можем да се погрижим, е да не я претоварваме - винаги е по-добре да разделите дрехите на по-малки купчини. Освен това не забравяйте да проветрите барабана, както и да почистите гуменото уплътнение, където се натрупва мръсотия, както и кутията за препарат и филтъра. Не забравяйте периодично да я почиствате отвън с кърпа, потопена в сапунена вода, и да я подсушавате с друга суха, мека кърпа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама