Кога да преместим детето от кошара в легло


Кога да преместим детето от кошара в легло
Снимка: iStock

Ясно е, че за всяко новородено най-сигурно е да спи в кошара или люлка. Така преградите от всички страни ще му пречат да падне във време, в което то все още не може да контролира движенията си, още повече насън. Но все пак на определен етап детето ще трябва да се научи да спи в отворено легло. Кога и как да направите този преход? Прочетете в следващите редове.

Когато детето е под 2 години

Докато детето ходи на ясла, ще спи в кошара. И това е логично – до 2-3-годишна възраст то не е в състояние да се научи да спи в отворено легло.

Педиатрите смятат, че почти всяко дете на възраст 2-3 години може да се научи да спи в отворено бебешко легло. Но няма смисъл да бързате прекалено много.

Ако детето се чувства добре в кошарата си, отложете промяната за известно време. Смяната на леглото може да се окаже предизвикателство и за детето, и за вас. То може да се бои или да не се чувства комфортно на новото си място. Освен това е важно да изчакате, докато детето може самостоятелно да ляга и става от леглото си, без риск.

Кога е точното време

И все пак има няколко фактора, които могат да ви накарат да побързате.

Ако детето тръгва на градина, добре е да бъде подготвено да спи на детските легла там – те ще бъдат без прегради. Време е за ново бебешко легло и тогава, когато детето е започнало да се катери по кошарата и има риск да падне от нея. И ако детето вече използва гърне или тоалетна, за него ще е по-подходящо да може да става самостоятелно през нощта.

Времето за смяна е дошло и тогава, когато сте решили вече да го преместите от вашето в негово собствено легло, както и в случай, че очаквате следващо бебе, което да използва старата кошара. В тази ситуация е добре да преместите голямото дете от кошарата няколко месеца преди да се роди бебето, за да избегнете появата на ревност и негодувание у детето.

Какво е важно да направите

- Имайте предвид, че в първите седмици след преместването детето ще падне от леглото поне няколко пъти. Освен това, ако го оставяте само в детската спалня, е много важно да обезопасите цялото място. Ето няколко идеи, които ще ви помогнат:

- Сложете нещо меко пред леглото, например топ матрак или нагъната завивка. Така детето ще пада на меко и няма да се тревожите за здравето му.

- Сложете ключалки на прозорците, за да не може детето да ги отваря само.

- Уверете се, че прозорците се отварят и застопоряват на такова разстояние, че детето не може да се промуши през пролуката.

- Увийте шнуровете на завесите и щорите на високо място, за да не може детето да ги достигне – те носят риск от задушаване.

- Дръжте всички отоплителни и охлаждащи уреди далече от обсега на детето.

- Отстранете всичко, по което детето може да се катери – столове, стълби, дори шкафове или секции, ако са удобни за катерене.

- Прикрепете нестабилните мебели към стената, за да не може детето да ги дръпне върху себе си.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама