Музеят "Метрополитън" с изложба, посветена на жените в модата (ВИДЕО)


Музеят "Метрополитън" с изложба, посветена на жените в модата (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Едни от най-големите имена в модната индустрия са мъже - Кристиан Диор, Джани Версаче, Валентино  и т.н. Но има нещо наистина специално в брандовете, които са създадени от жени за жени. Точно около това е създадена новата изложба в музея "Метрополитън". 

Експозицията е под надслов "Жени обличат жени" (Women dressing women). Символ на изложбата е муселинена рокля, украсена с копринени рози и тафта на дизайнерката Ан Лоу (1898-1981), която е пионер в модата, създадена от афроамериканки. Лоу често е игнорирана като дизайнер, въпреки че моделът на сватбената рокля на Джаки Кенеди (1953 г.) е нейно дело.

Три десетилетия по-рано една забравена днес френска модна къща - "Преме" (Premet), лансира роклята "гарсон". Успехът на този модел предшества с три години сходната модна идея на Габриел Шанел.

Музеят е събрал 80 тоалета на 70 дизайнерки от началото на 20-и век до наши дни. Представени са дрехите на Габриела Хърст, която използва съвременната мода, за да отправи екологични послания.

Историята на жените в модата започва с шивашки труд в модните ателиета. Повечето дизайнерки във Франция се появяват в началото на 20-и век - Мадлен Бионе, Жан Ланвен, Габриел Шанел. Между двете световни войни жените в модата вече са повече от мъжете.

За да може да представи дизайнерските творения на Елза Скиапарели, Нина Ричи или Вивиан Уестууд, Институтът за костюми на "Метрополитън" търси сред своите колекции, съдържащи 33 000 модела от общо седем века история на облеклото.

Първоначално изложбата е предвидена за 2020 г. в чест на 100-годишнина от движението на суфражетките в САЩ. Забавянето й е следствие от пандемията от КОВИД-19.

Следващата голяма изложба на Института за костюми ще бъде през 2024 г. под надслов "Спящи красавици: Да пробудим модата отново".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама