Въпреки войната: Украински дизайнери с колекции, създадени под звуците на сирени


Въпреки войната: Украински дизайнери с колекции, създадени под звуците на сирени
Снимка: Getty Images

Откакто свят светува модата е тясно свързана с политическите събития, макар и по доста деликатен и прикрит начин. Ето, че украински дизайнери показаха на Седмицата на модата в Лондон колекции, създадени под звуците на сирени, предупреждаващи за въздушни атаки.

Ксения Шнайдер и много други украински модни дизайнери твърдят, че работата им трябва да продължи въпреки войната в Украйна – или точно заради нея.

39-годишната Шнайдер е избягала от Украйна със съпруга си и малката си дъщеря, когато Русия нахлу в страната през 2022 г. Семейството е намерило временен дом при британско семейство в тихо кътче на Южна Англия. Но Шнайдер не е изоставила модния си бизнес, който е основала преди 12 години. Тя е разделила времето, което прекарва в работа, между Великобритания и Киев, където все още се изработват дрехите ѝ.

Вижте още: Как да наслоявате дрехи правилно, без да изглеждате абсурдно (СНИМКИ)

Тя и двама други украински модни дизайнери показаха най-новите си творения в съвместно дефиле на Седмицата на модата в Лондон. Тя стана домакин на украинската Седмица на модата за втори път тази година, докато войната продължава и украинската модна индустрия няма как да се завърне у дома.

За да покаже колко предизвикателни са били условията за производство на нейните тоалети, Шнайдер е прикрепила специални етикети към всяка дреха. Нейните клиенти могат да сканират етикета с мобилните си телефони, за да чуят звука на сирената за въздушно нападение.

От началото на войната повече от 60 украински модни марки са показали стоките си в градове като Лондон и Ню Йорк. Дефилето може да изглежда на милиони километри от бойното поле, но модата е само един от многото аспекти на огромното усилие на Украйна да накара светът да говори за нея и да събере средства на фона на това, през което преминава нейният народ.

„Юнайтед24“, официалната платформа за набиране на средства на президента Володимир Зеленски, стои зад модното дефиле на дизайнера Иван Фролов в Лондон тази събота, отбелязва АП. Фролов, който придоби известност, след като певицата Бионсе избра неговия театрален тоалет за световното си турне, знае каква е силата на знаменитостите в модната индустрия и как това може да помогне на каузата на Украйна.

Представянето на новата му колекция беше съпроводено с черно-бели кадри на стари украински певци и историческо видео на Киев в разцвет през лятото. На този фон беше показана колекцията от пищни копринени и дантелени рокли и корсети, инкрустирани с кристали. Фролов сам осъзнава привидното несъответствие между неговата романтична визия и войната, опустошаваща страната му.

Голямо предизвикателство е да продължа да върша работата си в същия момент, когато нашите войници умират всеки ден на фронтовата линия“, каза той. „Ние плачем всеки ден и продължаваме да шием вечерни рокли за знаменитости и за нашите клиенти. Разбира се, чакаме победата за Украйна, когато ще можем да носим тези рокли", добави той. „Но в момента това е единственият начин да покажем колко сме силни. Украйна е млада и красива страна с големи таланти.“

Когато избухва войната, Шнайдер има екип от около 50 души. От тях остават около 20, като някои работят в нейния централен магазин в Киев, а други опаковат, произвеждат и изпращат дрехите й до клиентите. Когато започват сирените, нейният екип оставя всичко и отива да търси подслон. Работата им бива прекъсвана с часове или понякога за целия ден.

Миналата зима беше особено тежка, защото електричеството беше ограничено до само два часа на ден, каза Шнайдер. Тя и колегите й са се опитвали да свършат цялата си работа в рамките на тези ценни часове, преди да се приберат вкъщи, за да „седят на студено и в пълен мрак“.

Други служители и малки предприятия в Киев са също толкова решени, колкото и тя, да поддържат нормалната си работа, споделя дизайнерката.

„В кафенетата, по време на сутрините след атаките с дронове, всички казваха „хайде да пием още кафе“ и ругаеха Русия“, допълва Ксения Шнайдер. „Всички казваха: „Хайде, да се върнем на работа“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама