3 невероятни ползи за здравето от оризовия оцет


3 невероятни ползи за здравето от оризовия оцет
Снимка: iStock

Оризовият оцет не е широко застъпен в нашата кухня, но на Изток той се използва за овкусяване на всякакви ястия, туршии, суши и какво ли още не. Освен с вкусовите си качества, този вид ориз може да се похвали и с ползи за здравето. 

Вижте още: Защо да пиете кафе с джинджифил

Приготвен от ферментирали зърна на ориза, този оцет може да има различен цвят или по-наситен вкус в зависимост от сортовете на ориза. Той е богат на антиоксиданти и полезни вещества и за това е от позволените продукти на много здравословни диети. Ето защо си струва да го включите в менюто си.

Допринася за добрия имунитет

Чрез аминокиселините, които съдържа редуцира и отблъсква свободните радикали попаднали в тялото, така го пречиства от токсини и предпазва от бактерии и вируси. По този начин подобрява работата на имунната система.

За здраво сърце

Особено подходящ за страдащите от проблеми с кръвното или сърдечни заболявания. В този случай препоръчително е да го включите в диетата си, защото в състава му липсва натрий и благодарение на това успешно коригира кръвното и предотвратява натрупването на холестерол по артериите и кръвоносните съдове.

За по-добра перисталтика

Освен че спомага за усвояването на полезните хранителни вещества от продуктите, които консумираме, консумацията на оризов оцет подобрява перисталтиката на червата и засилва метаболизма като пречиства и черният дроб. Така допринася за свалянето на излишните килограми и контрола на теглото. За да се отървете от тях препоръчителен е оцетът от зърната на кафяв ориз.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама