4 билки, които трябва да присъстват в дома на всяка жена


4 билки, които трябва да присъстват в дома на всяка жена
Снимка: Istock

Жените често не приоритизират собственото си здраве. Не е лоша идея обаче да имате под ръка някои страхотни билки, които са изключително полезни за женското здраве и нервна система. Въпреки че растенията нямат силата да лекуват хронични заболявания, те намаляват рисковете от поява на различни състояния и подобряват биологичните функции. Ето кои са билките, които си струва да имате у дома!

Червена детелина

Червената детелина е отличен източник на естествени фитоестрогени, наречени изофлавони, за които различни изследвания показват, че влияят върху плодовитостта на жената. В допълнение, клиничните изследвания показват, че билката червена детелина е богат източник на основни хранителни вещества за тялото като калций, тиамин, ниацин, калий и витамин С.

Червената детелина е полезна за жени, страдащи от ПМС или от симптоми на менопауза като горещи вълни, вагинална сухота и нощно изпотяване, които са показатели за понижени нива на естроген в кръвта.

Вижте още: Всички пием това хапче, а то е токсично за черния дроб

Листа от коприва

Листата от коприва предлагат огромни ползи за здравето както на мъжете, така и на жените. Изследванията показват уникален ефект при лечението на алергии, уринарни проблеми и кожни заболявания. Листата, коренът и стъблата на това растение предлагат и диуретични и антиоксидантни свойства. Някои от най-известните употреби на листа от коприва в подкрепа на женското здраве включват:

-Редовната консумация на чай от листа от коприва спомогна за ефективната профилактика на инфекции на пикочните пътища.

- Листата от коприва, особено чаят от листа от коприва, помагат за контролиране на нивата на креатинин в кръвта.

- При бременни и кърмещи майки листата от коприва осигуряват витамин К и помагат за увеличаване на кърмата.

Лайка

Лайката е популярна заради доказаните успокояващи и противовъзпалителни свойства. Тя се справя отлично с преодоляването на стрес, сънна апнея или безсъние и подобни състояния.

Вижте още: Тези 10 болести се наследяват само от майката

Пасифлора

Стресът често е пренебрегвано състояние, чийто ефект върху здравето на жената често се подценява в съвременния свят като константа. Лечението и управлението на стреса и проявените му разстройства като ПМС са от съществено значение за добрия живот. Пасифлората е естествен релаксант, който е много ефективен при лечение на тревожни разстройства и стрес чрез способността си да повишава нивата на гама-аминомаслена киселина (GABA) в мозъка. Изследванията показват, че неговата ефективност е еквивалентна на тази на много бензодиазепинови лекарства, които в момента се предписват за лечение на стрес. Пасифлората може да се консумира като запарка от чай или като тинктура.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама