Яжте това на закуска, ако искате да намалите подуването на корема


Яжте това на закуска, ако искате да намалите подуването на корема
Снимка: iStock

Справянето с подут корем никога не е приятно и може да бъде наистина досадно да започнете деня си, когато се чувствате неудобно и имате проблеми със закопчаването на ципа на дънките си. Добрата новина е, че закуската е чудесно време да включите някои съставки в храната си, които могат да помогнат за намаляване на подуването.

Бананите са полезни за чувствителен стомах

Оказва се, че бананите могат да ви помогнат да се чувствате по-добре сутрин. Диетолозите лесно обясняват защо се случва това.

Първо, експертите казаха, че бананите са плодове с ниско съдържание на FODMAP (ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди, полиоли). Това означава, че е по-малко вероятно да разстроят стомаха ви, ако е чувствителен. Освен това бананите имат много фибри, които са полезни за храносмилането. Фибрите помагат за поддържане на червата ви редовни и предотвратяват запека, който може да ви накара да се почувствате подути. Яденето на банани също може да ви накара да се почувствате сити, така че е по-малко вероятно да ядете твърде много по-късно през деня.

Вижте още: Какво означава, ако често ви се ядат банани

Бананите намаляват задържането на вода

Друго страхотно нещо за бананите е, че те могат да помогнат за предотвратяване и намаляване на подуването, защото са пълни с калий. Експертите казват, че калият помага за контролиране на нивата на натрий в тялото, което може да намали задържането на вода и подуването. И това не е всичко - бананите също имат важни хранителни вещества като витамин B6, които поддържат цялостното здраве на храносмилането.

В обобщение, яденето на банан сутрин може да бъде полезно за храносмилателната ви система и може да облекчи подутия ви стомах. Можете дори да сложите малко в купа богата на фибри овесена каша за вкусно и питателно ястие, което червата ви ще оценят.

Има ограничение за консумация на банани

Добра идея е да не ядете твърде много банани - може би само един или два на ден е най-добре. Яденето на твърде много може да ви накара да наддадете на тегло, защото те съдържат въглехидрати и захар.

Уверете се, че вашата диета включва комбинация от различни плодове и зеленчуци за баланс. Ако ядете твърде много банани или други храни с високо съдържание на калий, това може да причини твърде много от него в тялото ви. Това се нарича хиперкалиемия, която причинява слабост, умора, изтръпване или изтръпване.

Вижте още: 7 причини да консумирате банани с кафява кора

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама