7 причини да консумирате банани с кафява кора


7 причини да консумирате банани с кафява кора
Снимка: iStock/Guliver

Консумацията на банани с кафяви петна има куп ползи за здравето, въпреки че за диабетиците това не е най-добрият вариант. Петната по кората на банана не означават, че плодът е развален - това е знак, че той е в пика на своята зрялост и концентрацията на полезни веществата в него е по-висока от всякога. Ето с какво могат да бъдат полезни бананите с кафяви петна по кората, според изследователите.

1. Помагат при киселини

Зрелите банани действат като лек антиацид: моментално неутрализират киселините и релаксират храносмилателната система.

2. Помагат при стомашни язви

Хората, страдащи от язва, трябва да се откажат от определени храни, които дразнят стомаха. Но зрелите банани имат мека и деликатна текстура, която предпазва лигавицата на стомаха и червата, противодействайки на излишните киселини.

3. Помагат при запек

Бананите съдържат фибри, които стимулират храносмилането и чревната подвижност.

4. Предпазват от тумори

Според изследване на група японски учени, бананите активират имунните клетки – неутрофили и макрофаги, отговорни за апоптозата (процес на самоунищожение) на злокачествените клетки. Освен това, за да се постигне този ефект, е важно да има кафяви петна по кората на плода.

 

5. Помагат в борбата с депресията

Бананите на петна съдържат аминокиселината триптофан, която подобрява психическото състояние, осигурява добър и спокоен сън. 

6. Облекчават менструалните спазми

Калият, съдържащ се в бананите с петна, облекча мускулните крампи по време на менструация. В допълнение, те са с високо съдържание на витамин В6, което намалява вероятността от подуване и задържане на течности.

7. Полезни са при анемия

Желязото е един от основните компоненти в нашите червени кръвни клетки, а те са отговорни за транспортирането на храна и кислород до всички клетки в тялото. Бананите с кафяви петна по кората са богати на желязо и затова са полезни за хора, страдащи от желязодефицитна анемия.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама