Колко дълго е безопасно да съхранявате празничните остатъци храна в хладилника?


Колко дълго е безопасно да съхранявате празничните остатъци храна в хладилника?
Снимка: Istock

След празниците нашите хладилници са пълни с остатъци от храна. Но колко дълго е безопасно да се съхраняват тези ястия?

Вижте още: С този трик ще обелите морков за секунди (ВИДЕО)

Според агенциите за безопасност на храните в САЩ сготвената риба и месо могат да се съхраняват в хладилник за три до четири дни. При млечните продукти отговорът зависи от съставките, използвани за приготвяне на ястието. Например сиренето има по-дълъг срок на съхранение от сметаната, пише The Daily Mail.

Д-р Бабал Ашрафи обяснява, че има няколко фактора, включително температурата на вашия хладилник, свежестта на храната преди празниците, как е била приготвена храната и как е била съхранявана, които влияят върху това дали е безопасна за консумация.

"По принцип е безопасно да съхранявате храната няколко дни след празнични събирания, ако е правилно охладена. Но проверявайте миризмата и външния ѝ вид преди всяка употреба", казва д-р Бабак Ашрафи.

Температурата в най-студената част на хладилника трябва да е под 5 градуса. Ако консумирате месо, което е било на по-висока температура или е престояло твърде дълго, рискувате да се натровите.

Вижте още: С какво месо е най-добре да сготвите киселото зеле?

Оставянето на месото на стайна температура или при недостатъчно замръзване може да насърчи растежа на бактериите и да доведе до болести, предавани с храна. Някои бактерии, като салмонела и ешерихия, могат да се развият в месото и да причинят повръщане, диария и болки в корема“, обяснява още лекарят.

Ако храната мирише лошо или не изглежда добре, изхвърлете я. Ако не сте сигурни, отново се препоръчва да не я ядате. Това е по-добър вариант от риска от отравяне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама