Колко вида свинска мас има и какви са ползите от нея


Колко вида свинска мас има и какви са ползите от нея
Снимка: IStock

Противно на повечето разбирания за свинската мас, тя може да носи много ползи за нашето здраве. Не само в кухнята, но и в козметиката, тя всъщност може да е много добре използвана. 

Вижте още: Ползи и вреди от употребата на пчелен прашец

Какви видове съществуват?

- Leaf Lard се счита за най-високото качество, което можете да получите. Събира се от около бъбреците и от вътрешността на слабините. Тази мазнина има много неутрален, не-свински вкус. Това я прави идеална за печени изделия и е особено ценна заради люспестите кори за пай, които създава.

- Fatback е следващият по ред. Fatback е, както подсказва името му, мазнина от гърба на прасето. Този сорт се използва от много топ готвачи вместо олио поради неговия лек, пикантен вкус и копринена текстура. Освен това е най-добрият избор за производство на колбаси.

- Caul Fat е най-ниският наличен клас. Събира се от около храносмилателните органи на прасето. Тази мазнина е мрежеста мембрана. В резултат на това е най-подходяща за опаковане на по-постни меса или добавяне към пастети.

А какви са ползите от свинската мас?

- Витамин D — свинската мас е хранителен източник номер 2 за витамин D, само след маслото от черен дроб на треска. Една супена лъжица всъщност съдържа 1000 IU!

- Стабилна на топлина — Свинската мазнина не се дестабилизира от по-висока топлина. Това означава, че е много по-здравословно и има по-малък риск от рак в сравнение с други масла, които димят при високи температури.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама