Невероятните ползи от чая от канела


Невероятните ползи от чая от канела
Снимка: iStock

Канелата е често използвана подправка, известна с отличителния си вкус и полезни свойства както за здравето, така и за красотата. Получава се от вътрешната кора на дървото Cinnamomum, изсушена, докато се навие на рула, наречени канелени пръчици, които могат да бъдат смлени на прах или използвани за екстракт. Канелата съдържа канелен малдехид, съединението, отговорно главно за нейния аромат и повечето от нейните ползи.

Ползи от чая с канела:

За отслабване

Много хора приемат храни с високо съдържание на мазнини в ежедневната си диета и консумацията на чай с канела може да помогне за намаляване на негативните ефекти.

За понижаване на нивата на кръвната захар

Чаят от канела има свойства, за които е известно, че понижават нивата на кръвната захар. Може да помогне за намаляване на количеството глюкоза (обикновена захар), което навлиза в кръвния поток след хранене. Може също да помогне за разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт. Той може да действа върху клетките, като имитира инсулин (хормонът, който понижава нивото на глюкозата в кръвта).

Вижте още: Ето заща канелата е една от НАЙ-полезните подправки

За симптоми на настинка, кашлица и възпалено гърло

Чаят от канела може да помогне за облекчаване на симптомите на настинка, кашлица и възпалено гърло, тъй като е богат на антиоксидантни полифеноли и проантоцианидини, които могат да помогнат за повишаване на имунитета на тялото.

За подпомагане на съня

Консумацията на чай с канела или канелено мляко преди лягане може да помогне за подобряване на съня, тъй като отпуска мускулите и премахва напрежението от тялото, което на свой ред позволява на човек скоро да се унесе в сън.

За повишаване на имунитета

Тъй като канелата е пълна с антиоксиданти, тя може да повиши имунитета, като предотвратява увреждането на свободните радикали (нестабилни молекули, които увреждат другите здрави молекули и здрави клетки в тялото).

За здравето на сърцето

Чаят от канела може да помогне за повишаване на нивата на HDL (добър) холестерол и да намали кръвното налягане, нивата на триглицеридите и LDL (лошия) холестерол.

Вижте още: Лек с канела, с който бързо ще свалите кръвното

Намаляване на лошия дъх и предотвратяване на кариес

Канелата съдържа съединението канелен малдехид, което има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да помогнат за намаляване на лошия дъх и предотвратяване на кариес.

Полезно за здравето на кожата

Канелата може да помогне за насърчаване на образуването на колаген (протеин) и да насърчи хидратацията на кожата и еластичността на кожата, а също така може да намали признаците на стареене. Канелата има свойства, които могат да помогнат в борбата с бактериите, причиняващи акне, за безупречна кожа.

Има два начина за приготвяне на този билков чай от канела:

съставки:

1 чаша гореща вода

2  пръчици канела (½ чаена лъжичка канела на прах)

1 ч. л. мед

½ чаена лъжичка лимонов сок (по желание)

Вижте още: Вълшебен чай от кората на този плод чисти артерии и кръвоносни съдове

Метод 1: Използване на пръчици канела

В съд за нагряване добавете една чаша вода и пръчиците канела. Оставете да заври и след това оставете да къкри за 5 до 6 минути, докато цветът на водата се промени. Изключете котлона и оставете да престои 5 минути с капак. След това прецедете това в чаша, добавете меда и лимоновия сок, разбъркайте добре и е готово за консумация.

Метод 2: Използване на канела на прах

В чаша добавете канелата на прах и след това налейте ¼ чаша гореща вода и разбъркайте добре. След това, след като се разбърка добре, добавете останалата част от горещата вода и разбъркайте добре. Оставете тази вода с канела настрана да се охлади за около половин час, докато достигне стайна температура. След това добавете меда и лимоновия сок, разбъркайте добре и е готово за консумация.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама