Учени: Задържането на кихавица може да причини тежък здравословен проблем


Учени: Задържането на кихавица може да причини тежък здравословен проблем
Снимка: iStock/Guliver

Всяко задържане на кихване може да причини сериозно нараняване на гърлото, се посочва в медицинските заключения на болницата "Ninesville" в шотландския град Дънди , които са публикувани в научното списание BMJ, пише The Guardian.

Вижте още: Болести, изкарани в детските години, увеличават риска от стерилитет

Когато почувствате, че ви се киха, най-добре е да го направите, а да не задържате. В противен случай може да си направите дупка в гърлото.

Лекарите съобщават за случай с 30-годишен мъж, който опитвайки се да се въздържи от кихане, от силното усилие пробива собствената си трахея - цилиндричен орган от хрущял, който позволява транспортирането на вдишания въздух от ларинкса до бронхите.

Подчертава се, че такива щети, причинени от предотвратяване на кихане, могат да бъдат животозастрашаващи, защото могат да доведат до задушаване, а в редки случаи дори до спукване на мозъчни капиляри и кървене.

Посочено е, че подобни наранявания не са чести, но могат да се появят, особено когато кихането е задържано в няколко последователни пъти.

Вижте още: Учени: Ето какво предизвиква сутрешното гадене при бременните жени

Лекарите от болницата в Найнсвил съветват да кихате свободно и без ограничения, тъй като това е естественият начин на тялото да изхвърли дразнителите от назалните (носните) пътища.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама