Вода със семена ажгон: Ползи и как се прави


Вода със семена ажгон: Ползи и как се прави
Снимка: iStock

Чували ли сте за ажгон, познат и като ажван? Това е едногодишно тревисто растение от семейство Сенникови, чиито семена служат за подправка. Неговата родина е Южна Индия. Много прилича на ким, кимион и семена на копър заради формата и цвета.

Въпреки че има отчетлив вкус и мирис, пиенето на вода с ажгон има много здравословни ползи. Ето някои от тях:

Предотвратява инфекции

Ажгонът има антисептични и антимикробни свойства, които са мощни за инхибиране на растежа на бактерии и гъбички в тялото. Може също така да помогне за предотвратяване на растежа на бактерии като ешерихия коли и салмонела, които причиняват хранително отравяне и други стомашно-чревни състояния.

Вижте още: 5 подправки и рецепти с тях, с които да се излекувате от вируси

Помага за отслабване

Вие сте един от хората, които постоянно се тревожат за теглото си? Гледката на чийзкейк кара ли ви да трупате допълнителни калории? Опитайте да пиете вода с ажгон. Тъй като помага за усвояването на хранителни вещества и подобрява храносмилането, тя намалява натрупването на мазнини, което от своя страна подпомага загубата на тегло, но разбира се с подходяща балансирана диета и рутинни упражнения.

Може да помогне за регулиране на нивата на холестерола и кръвното налягане

Семената на ажгон имат фибри и наситени мастни киселини и с адекватен прием могат да помогнат за намаляване на натрупването на холестерол в тялото. Той също така помага за нормалното кръвно налягане поради своите антихипертензивни свойства.

Помага за намаляване на възпалението в тялото

Лекото възпаление е важно за процеса на възстановяване на тялото и действа като защитен механизъм срещу инфекции и наранявания. Но хроничното възпаление може да бъде лошо за тялото и пиенето на вода с ажгон може да помогне за намаляването му.

Киселинност и лошо храносмилане

Съставният ензим тимол в ажгона помага при секрецията на стомашни сокове, което подобрява храносмилането на човек и осигурява незабавно облекчение.

Вижте още: 4 подправки, които ще ви направят щастливи

Колики при деца

Ажгонът има антиспазматични свойства, които помагат за справяне със стомашни проблеми като лошо храносмилане и метеоризъм.

Кашлица и настинки

Добавете малко нарязан джинджифил към водата с ажгон, за да облекчите кашлицата или настинката. Тимолът в  действа като деконгестант и изчиства пътя на носния проход, като помага за отстраняването на слуз.

Нередовна менструация

За тези жени, които имат нередовна менструация, водата с ажгон може да помогне за регулиране на менструацията ви. Също така помага за облекчаване на ПМС.

Начин на правене на водата

1 чаша вода

1/2 чаена лъжичка семена от ажгон

1/2 чаена лъжичка семена от копър (по избор)

В съд загрейте една чаша вода и я оставете да заври. След като водата заври, добавете към нея 1/2 чаена лъжичка семена от ажгон и оставете да ври 2 минути. Изключете котлона, оставете да се охлади до стайна температура. Прецедете водата от семената в чашата и добавете 1 чаена лъжичка мед и 1½ чаена лъжичка лимонов сок, което не е задължително. Водата със семена е готова за консумация. Също така имайте предвид, че семената на ажгон могат да бъдат изпечени на сухо, преди да се използват.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама