5 подправки и рецепти с тях, с които да се излекувате от вируси и грип


5 подправки и рецепти с тях, с които да се излекувате от вируси и грип
Снимка: iStock/Guliver

За да повишите устойчивостта на организма, да се предпазите от настинка и грип или да облекчите симптомите им, използвайте подправки, особено тези в цветовете на есента. Препоръчват се къри, куркума, канела, черен пипер, джинджифил, шафран, смлян пипер. Тези подправки "затоплят" тялото, подобряват кръвообращението, облекчават болката и дават енергия на тялото.

Вижте още: Притеснително: Безсънието се предава генетично

1. Куркума

Тази силна подправка с наситен жълт цвят е най-използваната в индийската медицина. Тя е богата на антиоксиданти, а съставките ѝ куркумин и полифенол са достоен „съперник“ в борбата с възпалителните процеси.

За да облекчите хремата, добавете чаена лъжичка куркума на прах към чаша мляко. Когато заври, изчакайте малко да изстине и изпийте топлото прясно мляко, най-добре непосредствено преди лягане.

2. Джинджифил

Използва се от векове за различни цели. Освен всичко друго, ще ви стопли, ще се преборите с бактериите в гърлото, ще премахнете слузта от гърлото и белите дробове, ще спрете да кашляте... Джинджифилът насърчава тялото да произвежда дермицидин, защитник срещу атаките на някои организми. Този натурален лек срещу настинка и грип, смлян, можете да добавите към салати или да си направите чай от него. С помощта на чая ще подсилите имунитета и ще излекувате възпалението на гърлото, а за прилагането му са ви необходими 15 минути.

Чай от джинджифил:

25 г прясно нарязан джинджифил

2 лимона

4 супени лъжици мед 

1 л вода.

Начин на приготвяне:

Поставете джинджифила във водата и когато заври, варете още десет минути на средна температура. Извадете джинджифила и когато чаят се охлади, добавете сока от два лимона и подсладете с мед. Пийте 3-4 чаши чай на ден.

3. Канела

Стимулира жизнените функции на организма, има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Смесете четвърт лъжица канела с лъжица хладко мляко. При настинка се пие три пъти по една супена лъжица. Ще прочисти синусите ви и ще облекчи кашлицата ви.

Вижте още: Екстрактът от върба има мощен антивирусен ефект

4. Шафран

Поради интензивния си вкус и многобройни здравословни ползи, шафранът е част от много рецепти. Активната му съставка кроцетин, която му придава оранжевия цвят, има антиоксидантни и противоракови свойства. Добавен към ястия, преди всичко към ориз, или към чай, шафранът може да ви предпази и от настинки.

5. Корен от хрян

Изследванията показват, че сокът от корен от хрян може да лекува проблеми със синусите, които често съпътстват грипа. Сутрин и следобед приемайте по 1,5 чаени лъжички настърган хрян или го добавяйте към храната си. Може да си направите и гаргара, като към чаша топла вода добавите лъжица прясно настърган хрян, лъжица мед и чаена лъжичка смлян карамфил. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама