Екстрактът от върба има мощен антивирусен ефект


Екстрактът от върба има мощен антивирусен ефект
Снимка: iStock

Надали сте подозирали, но екстрактът от кора на върба всъщност има широкоспектърно антивирусно действие. Това са установили учени от Финландия, пише списание Frontiers in Microbiology.

Как действа

Екстрактът действа на обвити коронавируси, които причиняват настинки и COVID-19, и на ентеровируси без външна протеинова обвивка, свързани с инфекции като грип и менингит.

Вижте още: Ето за кого е ОПАСНО да яде туршия

Как се прави

За приготвянето на екстракта са събрани върбови клонки. Кората се нарязва на парчета, замразява се, стрива се на прах и след това се екстрахира с гореща вода. В резултат на това са получени проби от екстракта, които учените са тествали срещу ентеровируси (щамове на вируса Коксаки А и В) и коронавируси (сезонен коронавирус и SARS-CoV-2).

Вижте още: 5 златни закона на здравото сърце

Изследвания

Учените са използвали тест за цитопатично потискане, за да определят колко дълго екстрактът действа върху заразените клетки и колко добре потиска вирусната активност. Екстрактът не е увредил самите клетки и ефективно ги е предпазил от инфекция. Експериментите, проведени с проби от SARS-CoV-2, показват, че въпреки че този вирус може да навлезе в клетките, дори когато е третиран с екстракта, той не може да се размножава, след като е попаднал в тях.

Механизмът на действие на екстракта се състои в това, че той влияе върху повърхността на вирусите. Коронавирусите с обвивки изглежда са били унищожени, докато ентеровирусите без обвивки са били възпрепятствани да освободят своя геном. Все още обаче не е известно точно кое вещество в екстракта има антивирусен ефект.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама