5 златни закона на здравото сърце


5 златни закона на здравото сърце
Снимка: сърце, кардиолог

Здравето на сърцето изисква не само качествени медицински грижи от страна на лекарите, но и поддържане на здравословен начин на живот. Сърдечно-съдовата система е от съществено значение за общото ни благосъстояние.

Вижте още: Запушен нос, а не сте болни, ето кои орган може да страда

Днес ви представяме 5 здравословни закона за здраво сърце:

1. Редовна физическа активност

Защо има значение: Сърцето е мускул и като всички мускули то става по-силно и по-здраво с редовни упражнения. Физическата активност е ключова за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Помага за контролиране на теглото, намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, може да подобри психичното здраве и настроението.

Стремете се към поне 150 минути умерена активност или 75 минути интензивна активност на седмица. Комбинирайте аеробни упражнения като ходене, плуване или колоездене с високоинтензивни тренировки като вдигане на тежести.

Включете физическа активност в ежедневието си. Качвайте стълбите, вместо да използвате асансьора, или паркирайте по-далеч от планираната дестинация, за да можете да ходите. Всякакви движения са добре дошли.

2. Балансиран хранителен режим

Защо има значение: Това, което ядете, влияе върху здравето на сърцето ви. Балансиран хранителен режим може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и да подобри цялостното здраве. Повечето експерти правят аналогия с цветовете на дъгата – колкото по-цветни са плодовете и зеленчуците във вашето меню, толкова по-големи са шансовете да си набавите различни полезни витамини и минерали. Консумирайте пълнозърнест хляб и зърнени храни. Тези храни имат така наречения нисък гликемичен индекс. Това означава, че те не предизвикват внезапен скок на кръвната захар, който е вреден за организма и може да увеличи риска от диабет.

Яжте по-малко тлъсто месо, вместо това наблегнете на пилешко, риба и растителни източници на протеин като боб и леща. Тези храни са особено богати на свързани мастни киселини, които намаляват нивата на лошия холестерол и намаляват риска от сърдечни заболявания. Избягвайте големи порции и яжте бавно. Това помага за по-добро храносмилане и развиване на чувство за ситост. Балансираното хранене ще намали риска от сърдечни заболявания, инфаркт и запушване на кръвоносните съдове, тъй като доставя на организма важни полезни вещества и намалява нивата на кръвната захар, "лошия холестерол" и др.

Вижте още: Тези 5 неща по лицето издават, че имате проблем с черния дроб

3. Поддържане на здравословно тегло

Защо има значение: Излишните килограми, особено около талията и бедрата, увеличават риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет. Това е така, защото мазнините в областта на талията развиват така наречената ендокринна функция, тоест започват да действат като жлеза, произвеждаща хормони, които изкарват тялото от равновесие и допринасят за появата на споменатите заболявания. Проследявайте теглото си и се стремете към здравословен индекс на телесна маса (ИТМ). В интернет можете да намерите калкулатори, където въвеждате ръста и теглото си и проверявате дали са в препоръчителните граници.

Поставете си реалистични цели. Стремете се към постепенна загуба на тегло от 1-2 килограма на седмица.

4. Намалете стреса

Хроничният стрес може да допринесе за сърдечни заболявания, особено ако води до нездравословни навици като преяждане или пушене.

Какво можеш да правите:

Намерете техники за релаксация. Практикувайте йога, медитация или упражнения за дълбоко дишане. Съзнателната медитация има положителен ефект върху сърдечно-съдовото здраве, тъй като намалява нивата на стрес, понижава кръвното налягане и подобрява променливостта на сърдечната честота.

Физическата активност, както вече споменахме, е чудесен начин за намаляване на стреса.

Поискайте подкрепа. Ако се чувствате прекалено стресирани, говорете с приятели, семейство или професионалист.

Намаляването на стреса намалява риска от сърдечни проблеми и ще подобри цялостното ви качество на живот, тъй като здравето на нервната система влияе върху функциите на цялото тяло.

5. Редовни профилактични прегледи

Защо имат значение: Редовните профилактични прегледи могат да помогнат за откриване на потенциални рискове за здравето, преди те да се превърнат в заболявания.

Как можете да го направите:

- Посещавайте редовно личния си лекар и се възползвайте от възможностите за профилактика, които предлага.

- Следете кръвното си налягане у дома. Специалистите винаги съветват измерването на кръвното налягане да не се прави с електрони апарати, защото те често дават грешки.

Ранното откриване на проблеми като високо кръвно налягане или висок холестерол може да предотврати по-сериозни сърдечни проблеми. Във всеки случай винаги е по-лесно да се лекува заболяване, когато се открие на ранен етап.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама