Зъболекар: Ситуации, в които НЕ трябва да си миете зъбите


Зъболекар: Ситуации, в които НЕ трябва да си миете зъбите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всички знаем, че зъбите трябва да се мият два пъти на ден. Но има моменти, в които трябва да пропускате тази ежедневна рутина, казва британският зъболекар д-р. Шади Манучехри.

Вижте още: Учени: Ето защо късната вечеря е вредна

Използването на четка за зъби веднага след закуска, след повръщане или след дъвчене на сладкиши може да разруши емайла ви, предупреждава лекарят. Въпреки че в тези случаи ще искате да почистите устата си възможно най-скоро, това може да влоши нещата, пише The Daily Mail.

Съдържанието на стомаха и устата е в много киселинно състояние след повръщане, така че ако измиете зъбите си веднага след това, вие основно износвате емайла, каза д-р. Манучехри във видео в Instagram, което сподели със своите 19 000 последователи.

Устната кухина е кисела дори след хранене. Това е така, защото киселината се произвежда, когато бактериите в устата ви разграждат захарта в храната.

Тази киселина разтваря повърхността на зъба, което е първият етап на кариес, т.е. първият стадий на кариес. Затова е препоръчително да си миете зъбите веднага щом станете, а не след закуска.

Вижте още: Бърз тест с ръце показва дали имате сърдечни или белодробни заболявания

След като току-що сте яли, устата ви е в много киселинно състояние, така че ако миете зъбите си, втривате киселина върху зъба, което е минерал и може да го износи, обяснява д-р. Манучехри.

Миенето на зъбите твърде скоро след ядене на десерт също представлява риск от кариес. За да избегнете това, трябва да изчакате поне час, за да измиете зъбите си, след като ядете сладкиши.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама