Амбициозно: Графичен дизайнер изрязва буквите от "Моята борба" на Хитлер за готварска книга


Амбициозно: Графичен дизайнер изрязва буквите от "Моята борба" на Хитлер за готварска книга
Снимка: iStock

80 години след Втората Световна война, срамът и щетите, причинени по онова време от Хитлер, все още хвърлят сянка върху съвременния свят. В кафене във Виена находчив графичен дизайнер на име Андреас Йошка-Сутанто изрязва буква по буква издание на "Моята борба" на Адолф Хитлер, за да състави готварска книга.

В какво се състои проектът?

Младият мъж иска да превърне "отрицателното в положително", да "изпразни тези отровни думи" от смисъла им.

Изморителната работа по проекта си графичният дизайнер започва, когато авторските права върху политическия манифест на диктатора, роден в Австрия, поставил началото на нацистката идеология с отпечатването си през 1925 г., стават публична собственост преди осем години.

Вижте още: От Двореца организират погребението на крал Чарлз III? (СНИМКА)

След близо 900 часа работа, само 1/4 от гигантския проект е завършена. Той работи по него по няколко часа седмично и според изчисленията му с този темп ще са му нужни още 24 години, за да приключи с изрязването на буквите от близо 800-те страници или 1,57-те милиона гласни и съгласни.

След като изреже буквите, творецът ги сортира и подрежда в органайзер. Проектът за готварската му книга вече включва около двадесет рецепти.

Как ще изглежда новата книга?

Графичният дизайнер ще остави на корицата на изданието черно-белия портрет на диктатора, отговорен за геноцида срещу евреите, за да покаже, че "лишен от думите си", Хитлер е свит до това да "гледа в празнота".

Мениджърът на кафенето Михаел Вестеркам, на 33-години, приветства уникалния проект на дизайнера, защото привлича вниманието към една трудна тема за обитателите на работническия квартал в предградията. Не всички обаче са доволни - Андреас Йошка-Сутанто, който още не е намерил издател на готварската си книга, вече се е извинявал на хора, които не одобряват идеята му.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама