Какво ще се случи, ако Земята спре да се върти?


Какво ще се случи, ако Земята спре да се върти?
Снимка: iStock

Географията в гимназията вероятно ви е научила, че Земята се върти около оста си, докато се върти около слънцето. Така се раждат деня и нощта. Ако някога сте се чудили какво би се случило, ако Земята остане неподвижна, днес ще разкрием!

Защо Земята се върти?

Земята се върти поради това как е образувана. Преди около 4,6 милиарда години колапсът на масивен облак от газ и прах е създал Земята. След като нещо се задвижи, то не спира в пространството, защото няма въздушно триене. Съвсем логично, Земята не изпитва триене в космоса, така че продължава да се върти милиарди години. Малко вероятно е да спре да се върти напълно. Това може да се случи само ако е ударена от еднаква сила в обратна посока. Земята може да се върти вечно, но изследването какво може да се случи, ако някога спре, е вълнуващо.

Вижте още: 5 добри начина да използвате магичната мощ на копривата

Дневната светлина ще продължи шест месеца

Можете ли да си представите шест месеца слънце? Ето какво ще се случи, ако Земята спре да се върти. Дневният и нощният ритъм се нарушават, ако въртенето на Земята спре. Следователно може да отнеме до половин година, докато слънцето изгрее над другата половина от Земята. Дните също ще станат много по-горещи, докато нощите са много по-студени. Тази промяна в дневните и нощните температури би причинила гигантски вихрушки и урагани - почти толкова големи, колкото цели планети.

Вашият циркаден ритъм ще бъде нарушен

Знаете ли, че тялото ви зависи от редовния дневен и нощен график, за да настрои вътрешния си часовник? Всичко, което пречи на тази рутина, нарушава ритъма ви. Ако Земята стои неподвижна, целият ви цикъл сън-събуждане губи модела си.

Магнитното поле на Земята ще се загуби

Ядрото на Земята съдържа желязо. Това създава силно магнитно поле, което ви предпазва от вредните лъчи на слънцето и космическите лъчи извън слънчевата система. Тези вредни лъчи достигат земната атмосфера, но не достигат до повърхността.

Ако нашата планета спре да се върти, защитата на магнитното поле се губи и тези вредни лъчи могат да стигнат до повърхността на Земята и да засегнат здравето на хората.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама