5 добри начина да използвате магичната мощ на копривата


5 добри начина да използвате магичната мощ на копривата
Снимка: iStock

Копривата, растение, известно със своите парещи листа, които могат да причинят дискомфорт, може да се похвали със страхотни ползи. Всъщност, това невзрачно тревисто многогодишно растение е високо ценено от векове поради своите лечебни свойства и гъвкавост. Има много безболезнени начини за използване на копривата, полезни за вашето здраве, кулинарни начинания и други.

1. Билков чай от коприва

Възползвайте се от хранителните и освежаващи качества на листата от коприва, като накиснете шепа сушени листа в гореща вода за няколко минути. Прецедете запарката и се насладете на детоксикиращите, диуретични свойства на чая от коприва, който също е богат на витамини и минерали.

2. Супа от коприва

Превърнете копривата във вкусна и питателна супа. Започнете с бланширане на листата, за да премахнете жилещото усещане, след което ги задушете с лук, чесън и предпочитаните от вас подправки. Добавете зеленчуков или пилешки бульон, оставете да къкри, докато омекне, и воала!

Вижте още: 6 правила на етикета, които всяка съвременна дама трябва да знае

3. Песто от коприва

Заменете босилека с листа от коприва, за да създадете отличително и ароматно песто. След бланширане на листата ги блендирайте с чесън, кедрови ядки, пармезан, зехтин и малко лимонов сок. Намажете пестото от коприва върху хляб, смесете го с паста или го използвайте като дип за уникално кулинарно изживяване.

4. Масло от коприва

Запарете листа от коприва в зехтин или кокосово масло, за да получите подхранващо масло, което може да се използва по различни начини. Може да се прилага локално при кожни заболявания или да се използва като основа за домашно приготвени билкови лекарства.

5. Отвара от коприва

Копривата допринася за здравето на косата. След измиване с шампоан, използвайте запарка от коприва като последно изплакване. Смята се, че копривата насърчава растежа на косата и подобрява състоянието на скалпа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама