Бомба от витамини: 5 пролетни зеленолистни зеленчуци, които трябва да консумирате


Бомба от витамини: 5 пролетни зеленолистни зеленчуци, които трябва да консумирате
Снимка: iStock/Guliver

Зеленолистните зеленчуци са не просто храна, а лек и превенция срещу десетки болести, посочват експертите.

Проучванията сочат, че ползите от консумацията им включва превенция срещу онкологични заболявания, намаляване на растежа на тумори, подобряване на зрението, понижаване на холестерола, детоксикация на тялото и намаляване на възпалението в организма.

Вижте още: 8 често срещани симптома на дефицит на важния витамин B12

Днес ви представяме 5 пролетни зеленолистни и ползите от консумацията им:

1. Спанак

Консумацията на спанак може да ви помогне да се предпазите от настинки и вируси, защото е пълен с витамини А и С, 2 антиоксиданта, изключително полезни за поддържане на силна имунна система. Спанакът също е богат източник на растителни омега-3 и фолат, които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт, остеопороза и някои видове рак.

2. Коприва

Листата на копривата са богат източник на калций и други минерали, които могат да помогнат за намаляване на риска от бъбречни заболявания, остеопороза и други сериозни състояния. Също така е богата на много витамини, като витамин С, който е мощна помощ за имунната система и може дори да предпазва от различни видове рак. Листата от коприва съдържат и витамин А, който е необходим за здравето на очите.

Копривата отдавна се използва в народната медицина за помощ при сезонни алергии и други леки респираторни заболявания. Учените смятат, че това може да се дължи на способността на копривата да намалява хистамините, които тялото ни създава, когато реагира на алерген.

Листата от коприва съдържат съединение, наречено UD-1, което изглежда действа като инсулин в тялото. Но има противоречиви резултати от изследвания за това дали копривата понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет.

3. Лапад

Лападът е една от най- ценните храни през пролетния сезон. Той е богат източник на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. Има щедри количества белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, както и много минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.

Вижте още: Изследване: Боб, ориз и картофи водят до отслабване

Лападът е много богат и на белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, както и много минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.

Освен това е с нулево съдържание на мазнини, което го прави отлична храна, ако сте на диета.

4. Киселец

Киселецът е богат на витамини А, С, Е, К и група В (B1, B2, B3, B6, B9). Той е отличен източник на жизненоважни минерали като магнезий, калций, натрий, калий и желязо.

Киселецът намалява стреса на сърдечно-съдовата система и отпуска кръвоносните съдове и артериите, което е отлична превенция срещу високо кръвно.

Благодарение на високото съдържание на фибри в него, той подобрява стомашно-чревното здраве и намалява риска от проблеми като запек, диария, подуване на корема, спазми.

5. Рукола

Руколата е далечният роднина на зелето, карфиола и ряпата. Има много ниско количество калории, които се компенсира от високо количество хранителни съставки, сред които най-изявено е високото съдържание на витамин C.

Бета-каротинът в руколата пък се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. Тя е богата и на витамините В2, В5, В6, както и много фибри, което я прави отлична храна за хора, които страдат от анемия.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама