Какво значат етикетите на яйцата и как да изберете


Какво значат етикетите на яйцата и как да изберете
Снимка: iStock

Без значение каква стока пазарувате, когато влезете в супермаркет, отвсякъде ви залива разнообразие и е наистина лесно да се объркате! Дори купуването на един обикновени яйца за Великден може да се окаже цяло приключение. Затова днес ще се опитаме да ви улесним в избора – ето какво значат етикетите на яйцата и как да изберете.

Клас на яйцата

Яйцата могат да бъдат класифицирани или като клас А, или като клас В. Ако търсите яйца за боядисване, ние ви съветваме да изберете клас А, тъй като те имат следните характеристики:

- чиста и неповредена черупки с нормална форма

- въздушно пространство вътре в яйцето не повече от 6 mm

- жълтък, който няма ясно видим контур и се движи леко при завъртане на яйцето

- белтъкът трябва да е чист и полупрозрачен

Яйцата от клас А не трябва да се мият или почистват преди или след категоризирането и не трябва да се приготвят за съхранение или охлаждат под 5 °C. Те винаги се категоризират по тегло:

Вижте още: С този домашен козунак с плънка ще забравите за купешкия

-XL — повече от 72 g,

- L — 63–72 g,

- M — 53–62 g,

- S - по-малко от 53 g

Кодът върху опаковката

Всички яйца или корите,в които се продават, имат кодове. Тези букви и цифри имат специално значение, защото казват на потребителите и контролните органи всичко, което трябва да знаят за тях. Нека да започнем с първата цифра.

0 - биологично отглеждане

Това означава, че кокошките носачки не трябва да се държат в клетки, а да разполагат на местата за носене най-малко с 1/3 слама, дървени стърготини или пясък. При това отглеждане не повече от 6 кокошки могат да бъдат настанени на 1 квадратен метър закрито пространство.

1 - свободно отглеждане

В този случай кокошките разполагат с т.нар. кацалки, гнездо и постеля и са свободни да излизат навън през деня. Всяка кокошка трябва да има достъп до най-малко 4 квадратни метра открито пространство.

2 - подово отглеждане

Тук минимално допустимият брой кокошки на квадратен метър е 9. Те снасят яйцата си в гнезда, разположени на няколко нива. Най-малко ⅓ от мястото, където живеят трябва да е покрито с някаква постеля (слама или стърготини).

3 - клетъчно отглеждане

От 2012 г. в ЕС могат да се отглеждат носачки само в клетки на най-малко 750 cm², в които трябва да има гнездо, кацалки и постеля.

Вижте още: Великден 2024: Кога се празнува, традиции и обичаи

Други кодове

Буквите, както може би сте се сетили вече, показват конкретната държава, като с BG са маркирани българските производители.

Следващият код показва региона на съответната държава: Например: 1 BG 12345 – 12 е номерът на областта. Нашата страна е разделена на 28 области, за това и цифрите са от 1 до 28. Последното число (345 в случая) показва номера на производителя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама