Великден 2024: Кога се празнува, традиции и обичаи


Великден 2024: Кога се празнува, традиции и обичаи
Снимка: iStock

Великден е най-големият празник в църковния кланедар и според него се определят и датите на останалите църковни празници. Великденските пости винаги започват седем седмици преди Великден със Сирни Заговезни. През 2024 година той се пада на 5 май - един ден преди големият ни празник Гергьовден.

Вижте още: Великденски пости 2024: Кога започват и как се спазват

Традиции и обичаи

Празнуването на Великденските празници по света има различни обичаи според народните вярвания и предания. Яйцата, козунака и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза.

Празничното богослужение започва още на Велика събота – около 11 часа вечерта, когато в църквите се отслужва т.нар. Пасхална полунощница.

В православната вяра Великден се свързва и с щастливите мигове, в които заедно с нашите близки и роднини боядисваме собственоръчно великденски яйца. Първото боядисано яйце по традиция е червено.

Възкресение Христово се празнува три дни – вторият и третият ден са понеделник и вторник от Светлата седмица. В трите дни великденските яйца и хлябове/козунаци не се вдигат от масата, за да се посрещнат всички гости.

Вижте още: Католически Великден 2024: Кога се празнува, традиции и обичаи

Кой празнува имен ден на Великден

На Великден имен ден празнуват 12 имена - Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велика, Велик, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо. Всички те произтичат от „велик“, какъвто е днешният ден.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама